Förflytta dig till innehållet

Nu behövs din röst!

Åbo Underrättelsers logo

Vi står inför Finlands första välfärdsområdesval. Den 23 januari väljs välfärdsområdesfullmäktige, som av kommunerna tar över den högsta beslutanderätten över socialtjänsterna, åldringsvården, hälsovården och räddningsväsendet i de nya välfärdsområdena.

Det är ett historiskt val och en stor omstrukturering av samhällets service, som påverkar vardagen för oss alla. När vi är som mest sårbara och behöver social- och hälsovård och räddningstjänster är det helt avgörande att vi kan få service överallt i Åboland och i Åbo med kranskommuner – också på svenska.

Vi vet att det i synnerhet i Åbo med dess kranskommuner på många håll varit svårt att få servicen att fungera på svenska. Nu när de nya strukturerna byggs upp är det av största vikt att den svenska servicen från första början planeras så att vi kan garantera den framöver och att skärgårdens geografiska utmaningar beaktas. Vi behöver hitta lösningar som fungerar också i praktiken.

Med erfarenhet från många reformer och förändringar över lång tid vet vi att Svenska folkpartiet behövs för att garantera att service på svenska och överhuvudtaget i glesbygden och skärgården inte blir en undanskuffad fotnot i den stora bilden.

Inget annat parti har de frågorna så högt på dagordningen. Svenska folkpartiets röst, kunskap och även förmåga att ta ansvar för helheter behövs runt förhandlingsborden också för att fullfölja det specialansvar välfärdsområdet i Egentliga Finland har då det gäller samordnandet av specialservice som de tvåspråkiga välfärdsområdena ska samarbeta kring.

I det här valet har vi alla chansen att påverka. Valet är, liksom alla val, viktigt! Kom ihåg att rösta i välfärdsområdesvalet och lägg din röst där den väger tyngst.

CO Tallgren
Åboländsk riksdagsledamot 1961-75

Christoffer Taxell
Åboländsk riksdagsledamot 1975-91

Jan-Erik Enestam
Åboländsk riksdagsledamot 1991-2007

Stefan Wallin
Åboländsk riksdagsledamot 2007-19

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter