Förflytta dig till innehållet

Nu begränsas också nyårsfirandet i Egentliga Finland – max tio personer får samlas

Emma Strömberg/SPT
Trafikerad gata.
Redan tidigare i december införde Åbo stad omfattande restriktioner i undervisningen och fritidsverksamheten.

Från och med i morgon får högst 10 personer samlas utomhus i Egentliga Finland. Begränsningarna gäller till och med den 10 januari 2021.

Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikts regionala samarbetsgrupp konstaterade på tisdagen att distriktet befinner sig i fasen för samhällsspridning.

Det förvärrade smittläget gör att Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland skärper begränsningarna för sammankomster.

Från och med fredag får sammankomster som ordnas utomhus ha högst 10 deltagare, alltså samma antal som offentliga tillställningar och allmänna sammankomster inomhus.

Offentliga tillställningar och allmänna sammankomster för högst 10 personer får ordnas om man följer myndigheternas anvisningar för att förhindra spridning av coronaviruset.

Beslutet är i kraft under perioden 11.12.2020–10.1.2021.

Behovet av sjukhusvård väntas öka

Av de nya coronafallen beror nästan en tredjedel på smitta inom familjen eller bland närstående. Smitta har också konstaterats vid social- och hälsovårdens verksamhetsenheter och på andra arbetsplatser.

Behovet av sjukhusvård och intensivvård kan för tillfället uppfyllas utan särskilda åtgärder. Myndigheterna utgår ifrån att behovet av sjukhusvård kommer att öka under de närmaste veckorna.

Redan tidigare i december införde Åbo stad omfattande restriktioner i undervisningen och fritidsverksamheten.

All utbildning på andra stadiet sker på distans till slutet av höstterminen och eleverna i årskurs 7–9 ska använda munskydd under lektionerna.

Stadens museer har stängt och kommunala anläggningar för inomhusidrott är stängda för personer över 20 år, med undantag för toppidrottare.

Dela artikeln

2 kommentarer: “Nu begränsas också nyårsfirandet i Egentliga Finland – max tio personer får samlas

  1. ÅU skrev

    Hej! Det här är ett påbud och inte en rekommendation. Gäller tillställningar, möten och sammankomster utomhus.

  2. Saku Kallio skrev

    ”Från och med i morgon får högst 10 personer samlas utomhus i Egentliga Finland”

    Privata sammankomster? Får eller rekommenderas?

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter