Förflytta dig till innehållet

Nu är kurspusslet fem före färdigt vid Vuxeninstitutet på Kimitoön

Nästan klart. Ben Johansson och Tove Gestranius med Vuxeninstitutets kursbroschyr som snart postas


Endera dagen dimper det i Kimitoöns alla postlådor ner något som intresserar de flesta, nämligen Vuxeninstitutets höstprogram. Drygt 134 kurser finns det att välja mellan.
– Första dagen då vi tar emot anmälningar till kurserna är onsdagen den 22 augusti klockan 17. Man får väldigt gärna anmäla sig elektroniskt, det är faktiskt smidigare så, men många ringer. Telefonen brukar gå varm den här första dagen, säger Tove Gestranius, kursplanerare.

Yogaplatser gick åt på tjugo sekunder

Hanna Holmberg, byrå-kurssekreterare, tillägger att yogakurserna fylls snabbast – i fjol på ungefär tjugo sekunder.
Eftersom intresset är så stort har antalet yogakurser utökats. Till exempel ordnas nu tre kurser i yoga för 60+ mot två i fjol.
Det är frågan om olika sorters yoga, och Vuxeninstitutet har haft lätt att få tag på yogalärare. Värre är det med gitarrlärare – en sådan har inte hittats ännu, så blir det en gitarrkurs startar den först senare.
– Apropå musik så är vår mest långväga lärare en dragspelslärare från Suomusjärvi. Det är Samuli Jokinen som kör drygt 100 km för att undervisa i dragspel på måndag kvällar, säger Holmberg.
Sammanlagt 60-80 lärare har institutet en vanlig termin.

Samuli Jokinens kurs börjar den 10 september.


Kursnyheterna i höst handlar bland annat om att bli en kulturvän (då man tar med sig människor på teater med mera) och om företagande. Här har institutet en tredelad satsning för dem som vill starta företag eller kanske redan gjort det.

Startup Boost för dem som vill bli företagare

– Det är Kimitoöns företagsrådgivare Mats Nurmio som har inspirerat till kurserna i företagande. Startup Boosten är ett koncept som har lyckats väl i Österbotten och på Åland. Boosten eller kursen är tidsmässigt koncentrerad så man får snabbt resultat, säger Tove Gestranius.
Första delen handlar om att utveckla företagsidéer, andra om företagaren som kommunikatör och tredje om branding, att lyfta fram det egna företagets unika kvalitet.
– Gymnasiestuderande kan gärna delta i Startup Boosten, säger Ben Johansson som är Vuxeninstitutets men också gymnasiets rektor.

Träslöjd. På tisdagar leder Olavi Hjellman en kurs i Dalsbruk i tillverkning av exempelvis mindre möbler. Här ett par stolar från senaste kurs.

Garnhärvan ny kursplats

Som kursplats är Björkboda före detta skola fortfarande viktigast.
En ny kursplats är Garnhärvans handarbetscafé i gamla Ytterkulla skola. Där blir det temakvällar inom handarbete, med exempelvis Islandsstickning och hälstickning. Här ordnas också handarbetscafé för barn i skolåldern, onsdagar klockan 14-15.30.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter