Förflytta dig till innehållet

Nu är det försiktighet som gäller

Anneli Pahta.


På måndag bekantar sig kommunstyrelsen med förslaget.
Verksamhetsutgifterna är 59 miljoner euro mot 57,6 i årets budget. Skatterna höjs inte.
– Men statsandelarna minskar och nu börjar det kännas på riktigt. Dessutom ställer vårdreformen till med oro, ingen vet ju riktigt vad den innebär exempelvis för vårdfastigheterna, säger kommundirektör Anneli Pahta.
I budgetförslaget för 2018 finns bara 150.000 euro med för Alma- och Hannahemmen. Den summan ska gå till sprinkling av Almahemmet, så som fullmäktige nyligen beslöt.
– Investeringarna är försiktiga, cirka 2,5 miljoner euro. Vi måste vara försiktiga eftersom årsbidraget – driftsekonomins överskott – inte räcker för att täcka avskrivningar och inte för låneamorteringarna på 2,2 miljoner euro, säger Pahta.
Årsbidraget beräknas bli bara 1,3 miljoner euro.
– Vi får hoppas att det igen blir en avvikelse åt rätt håll. För i år hade vi räknat med drygt två miljoner underskott men nu, efter nio månader, visar prognosen att vi landar 300.000 euro på plaus, säger Pahta.
Nästa år blir dock betydligt tuffare – statsandelarna minskar med en miljon – så ett par miljoners underskott verkar ofrånkomligt. Men Kimitoön blir ingen kriskommun ändå, eftersom man i åtta år har gjort överskott. De pengarna ligger inte och väntar på banken men är ett faktum som gör det ”tillåtet” att ett år gå på minus.
Pahta tillägger att mer lån behövs för att täcka investeringar och en del av amorteringarna.
Lånen beräknas vid slutet av 2018 vara 23,4 miljoner euro eller 3 431 euro per invånare.
Mellan budget 2017 och 2018 ökar skatteintäkterna med 800.000 euro.
De investeringar som föreslås för nästa år är bland annat 250.000 euro för Dalsbruks hamn och lika mycket för att åtgärda inomhusluften i skolcentret i Kimito.
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter