Förflytta dig till innehållet

Novia skapar ett center för ishantering

Yrkeshögskolan Novia i Åbo. Foto: J-O Edberg


Yrkeshögskolan Novia startar ett stort projekt för att skapa ett kompetenscenter för ishantering, skriver Novia i ett pressmeddelande.

På nordliga breddgrader orsakar snö och is ofta problem för industrin. Inom flera områden har man utvecklat olika sätt att hantera problem relaterade till atmosfärisk nedisning. Den här kunskapen stannar ändå ofta inom organisationen. Därför vill projektet Nordic Icing Center och Expertise, Noice distribuera och förbättra kunskapen om hur man hanterar nedisning.
Målet är att skapa ett kompetenscenter där alla industrier som upplever problem med isbildning samlas och kan lära sig av varandra. Exempel på branscher där isen vållar problem är transport-, turism-, eldistribution- och flygbolagsbranschen.
Det här industriella nätverket ska utveckla metoder och lösa problem som många bolag tampas med i dag.
Noice startade i början av september och finansieras av Botnia Atlantica. Projektet är fortfarande i planeringsfasen och var centret kommer att vara beläget har inte bestämts än. Projektområdet omfattar Finland, Sverige och Norge.
Det är Yrkeshögskolan Novia som koordinerar projektet, och samarbetspartner är Vaasan yliopisto, Tampereen teknillinen yliopisto, Umeå Universitet och Luleå tekniska universitet.
Projektet har en budget på 1,9 miljoner euro och ska pågå i tre år.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter