Förflytta dig till innehållet

Norrgårds i Pargas är sålt till Pöytyän Rakennus – fastigheten kan få toppmoderna bostäder

Norrgårdsaffären slutfördes på tisdagen och huset som har varit i Pargas stads ägo ägs nu i stället av Pöytyän Rakennus. Foto: Anja Kuusisto


Pargas stad har sålt tegelbyggnaden Norrgårds i Bläsnäs.
Affären slutfördes på tisdagen.
Köpesumman är 143 000 euro och köparen är under bildning varande byggfirman Hamaron Rakennus, som ägs av byggfirman Pöytyän Rakennus. Namnet Pöytyä till trots är byggfirmans hemadress Åbo.
– Det gick billigt, säger stadens markanvändningsingenjör Peter Lindgren, men ur stadens synvinkel är det bra att en affär slutligen har genomförts med en seriös köpare.
– Att huset står tomt och staden ska hålla på värmen i ett 880 kvadratmeter stort hus och betala el , det är inte heller vettigt. Och det har varit till salu länge, påminner Lindgren.

Byggfirman har erfarenhet av tjocka tegelväggar från Kakola

Företaget Pöytyän Rakennus som köpte och ska renovera Norrgårds har erfarenhet av tjocka tegelväggar.
Byggfirman från Åbo är nämligen en av de byggfirmor som bygger om före detta Kakolabyggnader till bostadshus.
– Det är dyra projekt, att dra ny ventilation, el, värme, med mera, i ett sådant hus och bygga om det till toppmodernt skick och för annat bruk, säger företagets ägarpar Jussi och Susanne Ukkonen.

För tidigt säga något än, betonar Pöytyän Rakennus, men planen är i första hand bostäder

Men att Norrgårds är en pärla, det håller de med om.
– Det är väldigt fint, visst är det så!
– Exakt vad det ska bli kan vi helt enkelt inte säga eftersom vi förstås ännu inte har sökt bygglov, då affären just skrevs under. Men den preliminära tanken är nog att det ska bli bostäder.

Staden vill planera för radhus i området

Omgivningen kring Norrgårds har förändrats mycket det senaste året, då Attendo köpte tomten intill och deras Lilla Ro-hem numera (röda huset till höger) är Norrgårds närmaste granne. Mellan husen planerar staden en ny tvärgata. Foto; Anja Kuusisto


Ur stadens synvinkel betyder försäljningen också att staden kan gå vidare med planeringen av närområdet i Bläsnäs.
I Norrgårds-affären ingår en 5000 kvadratmeter stor tomt, men staden blir ändå kvar med mark som ursprungligen ingått i Norrgårdsfastigheten.
– Vi kommer att bygga en gata mellan Norrgårds och grannen, Attendos Lilla Ro-hem. Gatan leder till den tomtmark där vi nu kan planera för radhus, säger Lindgren.
All åkermark bakom Norrgårds ska staden ändå inte låta bebygga, också i fortsättningen hyrs en del av arealen ut till Pargas Ridstall som har beteshagar där.

Norrgårds i Bläsnäs

  • Huset är 880 kvadratmeter stort och byggåret är 1907.Det ligger i stadsdelen Bläsnäs i Pargas och har ursprungligen byggts som vårdanstalt, bland annat inom psykvård.
  • Under det senaste dryga decenniet har här funnits pensionat, daghem, konstklinik, medborgarinstitut.
  • I början av 2016 inledde staden en renovering av huset då det var tänkt bli flyktingförläggning, men FRK och staten ändrade planerna.
  • Har i princip stått tomt sedan medborgarinstitutet Kombi flyttade ut 2016.
  • Förhandlingar om en försäljning fördes redan 2013, då tanken i ett skede var att skapa ett internat av Norrgårds. Senare samma år sattes huset på stadens försäljningslista.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter