Förflytta dig till innehållet

Norpas – stor konsthappening på liten ort

Oskars Rasks performance – kallas Where do I start, where do I begin? Ett av Norpas-inslagen.

Synergi mellan finsk, rysk och spansk musik hör till det som man kan uppleva vid Norpasfestivalen som ordnas i Dalsbruk på Kimitoön den 4-6 augusti.
I dunklet mellan tackjärnsgjuteriets tegelväggar får publiken ta del av dånet från Esa Kotilainen och krafttrumslagargruppen UGR, höra spanska elektroduon Los Voluble, se akrobatikberättelser av Oskar Rask eller stöta på performancekonstnären Marquet som kockar paella mitt under en konsert.
Den visuella konsten representeras av Kuutti Lavonen – en av de ledande konstgrafikerna i Finland – samt fotografen Sirkka-Liisa Konttinen som har skördat lagrar internationellt.
Lavonen har inspirerats av barock och renässans, Konttinen av den hårt drabbade brittiska industristadsdelen Bykers öde i Newcastle upon Tyne i norra England.
Joaquin Jara från Barcelona gör ett miljökonstverk. Från Barcelona är också gruppen Za! som har turnerat världen runt i tio år och nu gästar Finland för första gången med sin ”post-world-musik” .
Också munspelskvartetten Sväng har ett brett spektrum, allt från Sibelius till folkmusik. Gitarrlegenden Raoul Björkenheim, perkussionisten Tatu Rönkkö, unga jazzbandet Katu Kaiku samt finska rockens och jazzens enfants terribles Kauko Röyhkä och Severi Pyysalo är också på kommande liksom Moskvabandet Tsentr.
Det har sedan starten på 1980-talet varit en av pionjärerna inom den nya ryska rockmusiken. Bandets själ Vasili Shumov hör till de mest synliga aktivisterna inom det moderna kulturfältet i Ryssland. Han är också filmregissör och visar några av sina kortfilmer på Bio Pony, den lokala biografen i Dalsbruk.
Skärgårdsnaturen är i fokus i Sade Kamppilas och Viivi Roihas akrobatiska nutidscirkusföreställning om skogen.
– Kocenptet för Norpas är enkelt, säger verksamhetsledare Ville Laitinen och konstkurator Ritva Kovalainen, som båda bor på Kimitoön.
De vill ordna en internationell konsthappening på en liten ort, där upplevelsen och känslan ofta är mera omedelbar, de vill främja fritt kulturutbyte mellan konstnärer och publik, och kombinera de senaste strömningarna inom musiken med mera traditionella stilar.
Det här blir den sjätte Norpasfestivalen.

 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter