Förflytta dig till innehållet

Norpas öppnar konstnärsresidens i Dalsbruk

Konstnärsbostaden är belägen i av de idylliska loftgångshusen i Dalsbruk. Foto: Ville Laitinen


Dalsbruk får ett konstnärsresidens. Konstnären eller konstnärerna ska skapa ett miljökonstverk som ställs ut vid Masugnsdammen där det ska skapas en särskild stig för miljökonst.
Bakom det hela står festivalen Norpas som  ställer en lägenhet i ett av de gamla loftgångshusen i Dalsbruk till förfogande åt en eller en liten grupp på tre konstnärer i sommar.
Miljökonstverket ska vara klart att avtäckas  i samband med att festivalen öppnar den 3 augusti.
Verket eller verken ska passa in miljön, tåla att stå utomhus och får inte äventyra säkerheten för dem som går längs med stigen, skriver arrangörerna i ett pressmeddelande.
Residensbostaden är belägen i loftgångshuset Nybyggningen på Hertsbölevägen 6 i Dalsbruk . Bostaden består av två rum och kök och saknar rinnande vatten. Husets invånare delar på WC, tvättutrymmen samt bastu.
Den eller de som väljs får bo gratis i bostaden 2-3 veckor under perioden 18 juli- 8 augusti och får dessutom materialkostnader täckta till ett värde på 500 euro.
Norpas ordnades första gången år 2012. Festivalens rötter finns i spanska Katalonien där det i byn Portbou tidigare ordnades en festival som hette Surpas. Festivalen brukar bjuda på ett intressant tvärkonstnärligt program med olika slag av performance, konst och musik
Bland de inhemska artister som uppträtt på festivalen kan nämnas Ismo Alanko, Kauko Röyhkä och Tuomari Nurmio. Årets program offentliggörs i slutet av den här månaden.
Norpas ordnas i Dalsbruk den 3-5 augusti.
 

I fjol ställdes ett flytande konstverk ut vid masugnsruinen i Dalsbruk. Foto: Norpas


 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter