Förflytta dig till innehållet

Norpas-festivalen har dragit igång — naturens- och konstens mångfald är årets tema


Konst- och musikfestivalen Norpas, som i år ordnas för åttonde gången i Dalsbruk på Kimitoön, har i dag dragit igång.
Festivalen pågår i tre dagar. De flesta programpunkterna och utställningarna äger rum kring den gamla masugnen och Verkstan, men också på andra ställen runtom i byn.

Miljö som festivaltema

I år är naturens och konstens mångfald festivalens tema.
— Det är faktiskt första gången vi har ett specifikt tema. Vi arrangörer har tidigare tänkt att det sätter begränsningar på programmet, men miljöfrågor är något vi alla ändå är intresserade av och naturens minskande mångfald är vår tids största katastrof. Därför tyckte vi att det är viktigt att uppmärksamma det, berättar Norpas verksamhetsledare Ville Laitinen.

Verksamhetsledaren Ville Laitinen berättar att programmet på festivalen är brett. Både i musiken och konsten representeras flera olika genren.


Temat kommer fram i festivalprogrammet både i musikuppträdandena och i konsten.
— Till exempel har konstverken i flera utställningar naturmotiv, och miljödiskussioner kommer också att föras under veckoslutet. Konstnärerna kommer även själva att berätta om deras konstverks koppling till miljön.

Konstnären Maija Albrecht har designat årets festivalaffischer enligt miljötemat. Albrecht har också en egen utställning på festivalen på Masugnsgalleriet.

Festivalbesökare från när och fjärran

Till festivalen förväntas i år kring 3 500 besökare.
— Bland annat en biogasdriven festivalbuss brukar varje år köra festivalbesökare från Helsingfors hit. Dessutom brukar vi ha en hel del internationella besökare.
Också bland konstnärerna och artisterna finns varje år flera internationella talanger.

Unik festivalmiljö

Laitinen konstaterar att den vackra bruksmiljön är ett unikt ställe att ordna en festival på och att den naturligtvis präglar hela festivalen.
— Vi har inga enorma utomhusscener utan föredrar att hålla festivalen liten och intim.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter