Förflytta dig till innehållet

Nordkalk börjar bryta kalk i Turkiet

Nordkalks huvudkontor i Pargas fyllde nyligen 100 år. Foto: Kim Lund

Nordkalk ingår i Rettig Group. Företaget expanderar nu sin verksamhet till Turkiet. ÅU-foto

Pargasbaserade Nordkalk expanderar sin verksamhet till Turkiet i en gemensam affär med en lokal aktör.

Det gemensamma företaget, Nordeka Maden A.Ş., kontrolleras av Nordkalk och har den 22 augusti i tisdags beviljats tillstånd att äga och driva kalktäkten Eskibalikli i nordvästra delen av Turkiet. Reserverna av högkvalitativ kalksten i Eskibalikli förväntas räcka i åtminstone 30 år.

Tillståndet för gruvbrytning innehölls tidigare av Biga Maden, ett turkiskt företag som ägs av familjen Dereli. Nordkalk kommer att driva Nordeka Maden tillsammans med Yalçın Dereli.

Hannu Hautala, vd för Nordkalk, talar om en intressant möjlighet att expandera företagets hemmamarknad samtidigt som man säkrar kalkstensreserverna för framtiden.

– Turkiet är en växande marknad med stark befolkningsökning. Eskibalikli-fyndigheten är lokaliserad i Canakkele-Biga regionen, omkring 300 kilometer sydväst om Istanbul, med stora industri- och infrastrukturprojekt pågående, vilket ökar efterfrågan på kalkstensbaserade produkter.

Enligt Hautala byggs det både infrastruktur också flera kraftverk i regionen.

– Med stöd av logistiska fördelar och vår lokala partners omfattande erfarenhet av den turkiska kalkstensbaserade marknaden, tror vi att Nordeka Maden kommer att få en unik position för att gynnas av de lokala tillväxtmöjligheterna i nordvästra Turkiet, säger han.

Under de kommande månaderna kommer det gemensamma företaget Nordeka Maden starta verksamheten och bygga en ny krossningsanläggning. Vid full kapacitet förväntas företaget ha en årlig produktion på 2,5 miljoner ton kalksten och sysselsätta mer än 50 personer. Under investeringsfasen kommer en extern entreprenör ansvara för kalkbrytningen.

Nordkalk är den ledande tillverkaren av kalkstensbaserade produkter i norra Europa.

Nordkalk har produktion på mer än 20 orter runt Östersjön och i Centraleuropa. Företaget sysselsätter 1 000 personer och hade en omsättning på 298 miljoner Euro 2016. Nordkalk är ett helägt dotterbolag till finska Rettig Group.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter