Förflytta dig till innehållet

Nio av tio finländare ger presidenten ett gott vitsord för hanteringen av utrikespolitiken

Nio av tio bedömer Sauli Niinistös insatser som goda eller mycket goda. Foto: Ari Sundberg


Förtroendet för president Sauli Niinistö som utrikespolitisk ledare blir allt starkare. Det visar en undersökning som Näringslivets delegation Eva gjort.
Hela 89 procent av dem som deltog i undersökningen bedömer Niinistös insatser som goda eller mycket goda.
När Eva gjorde samma undersökning förra gången 2007 var Tarja Halonen president. Då bedömde 77 procent hennes insatser som goda eller mycket goda.
Förtroendet för regeringens och ministrarnas förmåga att sköta utrikespolitiken har däremot sjunkit i jämförelse med undersökningen 2007.
Endast 31 procent av finländarna ger den sittande regeringens utrikespolitiska arbete bedömningen god eller mycket god. Hela 61 procent bedömer insatserna som dåliga. År 2007 vad det Matti Vanhanens andra regering som hade makten. Då bedömde 50 procent av respondenterna att insatserna i utrikespolitiken var goda eller mycket goda.
Två tredjedelar av finländarna anser att utrikespolitiken generellt är välskött i Finland. År 2007 var det 80 procent som ansåg samma sak. Att det allmänna förtroendet för hur landets utrikespolitik sköts minskat beror enligt Eva på det minskade förtroendet för den sittande regeringen och för vissa ministrar.
Medan 64 procent av finländarna 2007 ansåg att dåvarande utrikesminister Ilkka Kanerva (Saml) gjorde ett bra jobb, anser 66 procent av finländarna att nuvarande utrikesministern Timo Soini (Blå) gör ett dåligt jobb. Speciellt oppositionens väljare är missnöjda med Soini visar Eva:s utredning.
Undantaget bland ministrarna är försvarsminister Jussi Niinistö (Blå). Hans insatser bedöms som goda av 46 procent av finländarna och som dåliga av 34 procent. Jussi Niinistö får ett bättre vitsord för utrikespolitiskt arbete än Soini i alla befolkningsgrupper.
Förtroendet för utrikesministeriernas tjänstemän har ökat. År 2007 ansåg 38 procent att tjänstemännen gör ett gott arbete. Nu anser 53 procent att de gör ett gott arbete. Det stöder uppfattningen om att befolkningen numera är mer skeptisk till ministrarna, men att landets utrikespolitiska linje inte uppfattas som speciellt problematiskt konstaterar Eva i sin undersökningsanalys.
SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter