Förflytta dig till innehållet

Nina Kivinen, ÅA, är Årets lärare

Nina Kivinen. Får pris som årets lärare av Finlands ekonomer. ÅU-foto

Nina Kivinen, universitetslärare och forskare i organisation och ledning vid Åbo Akademi, får Finlands ekonomers traditionella undervisningspris i år.

Juryns ordförande Jussi Nieminen, säger att man i år ville ge undervisningspriset till en lärare.

– Det som avgjorde valet var att Nina Kivinen är studerandeinriktad, använder mångsidiga undervisningsmetoder, kombinerar undervisning och forskning samt ständigt även lär sig nytt, är aktiv och utvecklar sin undervisning, säger han.

Niko Pankka, studerande och jurymedlem, säger att juryn högt värdesätter Kivinens samarbete med olika aktörer.

– Hennes mångsidiga undervisningsmetoder och särskilt hennes motivation att utvecklas som lärare gjorde ett intryck på juryn.

Nina Kivinen säger att det självfallet är fantastiskt att få priset.

– Jag är jätteglad över att det var Merkantila klubben som nominerade mig, och jag är tacksam över att ha fått vara deras kurator i många år. Det har gett mig en god inblick i de studerandes vardag och det har jag kunnat beakta i min undervisning.

Hur ser de studerandes vardag då ut?

– De som studerar ekonomi i dag är en väldigt heterogen grupp, med varierande erfarenhet, visioner och önskemål. Därför försöker jag göra min undervisning så mångsidig som möjligt. Jag vill inte låsa deras vägar utan ge dem möjligheter att välja riktning och vad de vill fokusera på.

Det gör hon genom att ge uppgifter som de studerande i hög grad kan formulera själva.

– De får lösa uppgifterna i grupp så att man på det sättet kan beakta mångsidiga lösningar på problem och utmaningar. På det sättet kan olika studerandes erfarenheter komma till nytta.

Hon försöker också vara lyhörd under kursernas gång och reagera om till exempel materialet verkar för svårt.

– Världen förändras snabbt och det är viktigt att universitetsundervisningen görs intressant och spännande. Vi vill ju ha universitetsutbildade humana ekonomer som kan tänka kritiskt. Då måste man också kunna diskutera svåra saker och argumentera och möta andras perspektiv.

Nina Kivinen ska vara forskningsledig nästa år och delta i ett projekt vid Finlands Akademi.

– Jag har intervjuat 21 barnboksförfattare, medan en brittisk kollega har intervjuat 19. Vi ska forska i kreativt arbete, ett arbete som man upplever som viktigt, men som det är svårt att få betalt för och försörja sig på. Hur skapar man en yrkesidentitet med sådana förutsättningar?

Finlands ekonomer började dela ut sitt undervisningspris redan på 1990-talet. Genom att belöna Årets lärare vill Finlands Ekonomer lyfta fram vikten av god undervisning för att säkerställa kompetens av hög kvalitet i ekonomiska vetenskaper. Årets tema är kompetensen i fokus.

Nina Kivinen tog emot priset på de nationella ekonomdagarna i Helsingfors den 21 augusti.

TEXTEN UPPDATERAD KL 16.50 med utförligare kommentarer av Nina Kivinen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter