Förflytta dig till innehållet

Nils Erik Villstrand, professor emeritus vid ÅA, får det nionde Gösta Mickwitz-priset

ÅU-foto

ÅU-foto

Nils Erik Villstrand. Foto: SPT


Nils Erik Villstrand, professor emeritus i nordisk historia vid Åbo Akademi, får det nionde Gösta Mickwitz-priset.
Priset tillfaller Villstrand ”för hans livsgärning som forskare och akademisk lärare samt för hans författarskap kring Finlands och Sveriges gemensamma historia”, skriver Historiska föreningen, som delar ut priset, i ett pressmeddelande.
Priskommittén konstaterar i sin prismotivering att Villstrand ”som forskare är fördomsfri, öppen och kreativ. I ett flertal betydande verk om det tidigmoderna Sverige har han på ett naturligt sätt behandlat de båda riksdelarna Sverige och Finland sida vid sida för att på så vis öka kännedomen om Finlands roll i Sveriges historia. Som koordinator för forskningsprojektet ”Svenskt i Finland – finskt i Sverige”, som författare och som en inspirerande föreläsare och berättare har han bidragit till en ökad kännedom om Finland i Sverige.
På motsvarande sätt har han bidragit till att öka kunskapen om det svenska i Finland, inte minst genom sin roll som en av ledarna för projektet ”Svenskt i Finland – en lång historia” som resulterade i bokserien Finlands svenska historia. I sin egen bok i serien, Riksdelen (2009), belyser Villstrand på ett mångsidigt och kunnigt sätt det svenska inslaget i Finland under den tidigmoderna tiden.”
Villstrand utsågs till professor i nordisk historia vid Åbo Akademi år 2000. Före det hade han hunnit verka bland annat som chef för Svenska litteratursällskapets arkiv och för Österbottens museum.
Prissumman är 4 000 euro.
Historiska föreningen uppmärksammar utdelningen av priset fredagen den 1 februari, klockan 13.00–17.00 i Vetenskapernas hus i Helsingfors med ett eftermiddagsseminarium kring syntesen som genre inom historieforskning och facklitteratur om historia.
Läs också en av våra tidigare artiklar om Villstrand om inbördeskriget här.

Historiska föreningen
Grundades 1914. Är ett svenskspråkigt forum för historieforskare, historiestuderande och den historieintresserade allmänheten i Finland. Ur Bröderna Gunnar och Gösta Mickwitz-fond delar föreningen ut Gösta Mickwitz-priset till en person eller organisation som på ett bemärkt sätt bidragit till att upprätthålla ett levande intresse för historia och historieforskning.
Priset utdelades första gången 2003. Priskommittén har bestått av huvudredaktören för Historisk Tidskrift för Finland, FD Jennica Thylin-Klaus (ordf.), docent Jessica Parland-von Essen, FD Kasper Kepsu samt FD Julia Dahlberg.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter