Förflytta dig till innehållet

Nej till nytt konserthus bredvid stadsteatern!

Stadsdirektör Minna Arve tänker snabba på processen att bygga ett nytt konserthus på Självständighetsplanen (ÅU den 2 december). Därmed kör hon över stadsmiljönämndens betänkligheter och remitteringen. Det gamla konserthuset har utdömts som ”alltför dyrt att reparera och bygga om”.

Jag har läst utredningen över det gamla konserthuset. Uppdraget, att bygga om det för en betydligt större orkester än Åbo Filharmoniker är i och för sig absurt. Vi behöver inte en jättestor stadigvarande orkester. Tillfälligt har ju gästande stora orkestrar som Marinskijteaterns orkester med framgång spelat här, jag satt i publiken och bara njöt. En enklare renovering där man fixar de värsta olägenheterna bör räcka. Att artisternas tupp luktar illa är inget motiv för att förkasta hela byggnaden.

Om/då man i framtiden bygger ett nytt konserthus, är Självständighetsplan olämplig. Trångt, dyra parkeringsplatser ska grävas ner i leran, och påstådd synergieffekt med teatern är i dagens digitaliserade värld en myt. En av Europas bästa nybyggda konsertsalar finns i kongresscentret i Krakow i Polen, en bra bit från centrum på andra sidan floden. Man åker dit kollektivt eller med bil. Taxi om man ska ha en drink i pausen. Lyssnade till flera fina konserter där påsken 2018. Man kan beställa den franska musikkanalen Mezzo om man vill uppleva dessa konserter på distans. Att trotta in konserter fysiskt i Åbo centrum verkar lite stenålders.

Sen har vi den ekonomiska sidan. Jag tar mig friheten att citera min yngsta dotter som är yrkesmusiker i Helsingfors. ”Vansinne att satsa miljoner på ett skrytbygge när det egentliga behovet är mera aktiv kulturverksamhet för barn som lider av ständig resursbrist”. Tillägger att stadens ekonomi just nu minst av allt behöver byggprojekt där den ursprungliga budgeten begravs i Aura ås lera.

Dela artikeln

En kommentar: “Nej till nytt konserthus bredvid stadsteatern!

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *