Nej till husbilsparkering vid Framnäs – Nagubor ryter till mot stadens planer

Publicerad:

Nagu ungdomsförenings och Folkhälsan i Nagus styrelser och några privatpersoner bosatta i Nagu har gemensamt skickat in ett öppet brev till beslutsfattarna i Pargas, där de starkt motsätter sig tanken om en husbilsparkering i närheten av ungdomslokalen Framnäs.

Oron grundar sig i stadsstyrelsens planer på att inrätta en husbilsparkering i anslutning till Framnäs som ett av alternativen för att råda bot på den skriande bristen på sådana platser i Nagu centrum.

Känsligt område vid Framnäs

Ett campingområde byggs som bäst vid Skärgårdsvägen, cirka 600 meter väster om Nagu kyrka. Nagu UF:s ordförande Ann Eriksson hoppas att den åtminstone till en del lättar på trycket vid Framnäs, där det förekommit en hel del olovlig camping de senaste åren.

Arkiv/Robin Sjöstrand
Kö på en strand
Området kring Framnäs används av många aktörer.

– Framnäsområdet är känsligt och om man nu går in för en tillfällig lösning där finns det en stor risk att den blir permanent, campare vänjer sig vid att man får campa där. Det är redan i dag ett stort problem för Nagu UF då vi hyr ut Framnäs för olika tillställningar och de som ska ordna bröllop får gå runt och jaga bort husbilar, säger hon.

– Varje vår skruvar vi ut en säkring för ett eluttag på utsidan av huset, annars har vi campare som tar el där. Jag säger inte att alla campare beter sig så, men en del gör det faktiskt.

Används av många aktörer – året om

I brevet konstaterar motståndarna att behovet av en organiserad husbilsparkering i Nagu är stort, men de anser att Framnäsområdet inte är lämpligt.

De lyfter fram Framnäs naturvärden och kulturlandskapets immateriella värde samt att den tilltänkta campingens målgrupp och potentiella inkomster är för små för att man ska offra ett unikt område i centrala Nagu för den verksamheten.

Dessutom har daghemmet, skolorna och föreningarna i Nagu kontinuerlig verksamhet i skogen kring Framnäs året om. Området utgör enligt dem en viktig del av arbetet med barn och unga i Nagu. Man ifrågasätter också att en konsekvensanalys helt saknas.

Då man dessutom talat om Framnäs som en tillfällig lösning känner föreningarna att staden resonerar helt fel.

En snabb lösning behövs

Nagubon och skärgårdsnämndens vice ordförande Maija Elenius (Saml.) hör till de beslutsfattare som fått brevet skickat till sig. Hon påpekar att man utreder flera olika alternativ – inte enbart Framnäs.

– Det hela grundar sig i Olli Nordenswans invånarinitiativ som lämnades in i slutet av 2021. Jag förstår oron, men tycker inte heller om att man kategoriskt motsätter sig något utan att komma med andra förslag. I nuläget kan man inte heller förbjuda husbilar från att parkera vid Framnäs om man inte förbjuder också annan parkering där, säger Elenius.

Arkiv/Mikael Heinrichs
en gästhamn
Maija Elenius ser att synergieffekterna med gästhamnen kunde vara betydande om man går in för Framnäslösningen.

En snabb lösning på problemet krävs enligt henne. Synergieffekterna med gästhamnens service är en möjlighet. Men hennes favoritalternativ är ändå parkeringen vid Södra hamnen.

– Det handlar om att hitta en balans som fungerar. Om Framnäsområdet blir en tillfällig lösning skulle vi inte göra några stora ingrepp, det skulle endast handla om märkta platser för bilarna och en lösning för hur de kan tömma sina septiktankar.

Elenius påminner också om att husbils- och campingturister inte är sämre än andra turister. Utan dem skulle Nagu knappast ha två butiker och Alko på Kyrkbacken.

NUF förespråkar andra alternativ

Bland de andra alternativen som utreds finns bland annat Prästgårdens strandskog och strand, ett alternativ som skulle förutsätta en överenskommelse med Pargas kyrkliga samfällighet som äger marken. Ett annat alternativ som invånarinitiativet föreslagit ligger i Södra hamnen i anslutning till den parkeringsplatsen.

Genom att klicka på texterna får du fram mera information om förslagen.

– Båda de här alternativen ser jag som klart bättre än Framnäs. Då man en gång ska råda bot på problemet borde man se till att göra ett långsiktigt val och ta sig den tid som behövs, säger Eriksson.

Stadsstyrelsen beslöt i januari enhälligt att ärendet flyttas till livskraftsutskottet för fortsatt behandling och dessutom ska ett utlåtande begäras in av skärgårdsnämnden, som har ärendet på sin agenda under torsdagens möte.

Uppdaterad kl. 14:17 med ett tillägg till Maija Elenius kommentar.

Reporter (Pargas)
Publicerad: