Förflytta dig till innehållet

Nej till hallbygge i Norrby – ”Det här måste vara den minst lämpliga och mest krävande platsen för en sådan byggnad”

blå botten med vit text där det står ÅU debatt

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Pargas Havis. Nu är det dags för Pargasborna att säga sin åsikt om det så kallade Havisprojektet. När man läser planutkastet får man intrycket att all den utveckling som Pargas behöver nu borde rymmas in på just det här området i Norrby.

Norrby strandväg och dess tilltänkta förlängning, som skulle bli den huvudsakliga inkörsrutten till området, går idag mellan hus och trädgårdar som inte ger mycket utrymme för breddning.

De tilltänkta höghusen, fyra stycken i fyra våningar, skulle skymma utsikten mot havet för alla utom de två höghusen närmast stranden. Att bygga höghus här innebär en drastisk förändring jämfört med dagens naturliga strand och berg. Samtidigt minskar det områdets dragningskraft för andra tilltänkta invånare och besökare.

Platsen där ishallens/simhallens 7 500 våningskvadratmeter skulle sprängas in genomkorsas av berg i nord-sydlig riktning. Det är områdets karakteristiska drag. Bakom de dramatiska klipporna mot havet finns flera mindre bergåsar.

Att välja att bygga en ishall/simhall just här förutsätter sprängning och schaktning i stor skala. Det gäller ju att röja utrymme både på bredden och på djupet.

Tanken dyker upp att det här måste vara den minst lämpliga och mest krävande platsen för en sådan byggnad.

En ishall/simhall kräver förutom tillgänglighet också parkeringsplatser. Det betyder att en stor del av den nuvarande skogen jämnas med marken och täcks med asfalt.

Efter det här återstår faktiskt ingenting av områdets nuvarande miljövärden.

För att undvika en dylik sorglig utveckling föreslår vi följande:

Höghusen stryks från planen och området reserveras för småhus, men så att en bredare remsa närmast stranden och havet lämnas obebyggd. Det här ökar strandens rekreationsvärde och bidrar till att i högre grad bibehålla områdets skärgårdsprägel.

Komplexet med ishall/simhall stryks från planen. I stället söker man en lösning där redan befintliga tomter och utrymmen utnyttjas som är lättillgängliga och där marken redan är beredd. Eventuellt innebär det att komplexet ishall/simhall måste spjälkas upp på två skilda byggnader som placeras på olika platser i centrum.

Möjliga platser kunde vara Axxells skolområde vid Vapparvägen, Reimaris tomt som blir ledig när K-market flyttar och angränsande områden vid Kyrkoesplanaden. Det finns säkert fler. Genom att återanvända redan bebyggd mark skulle Pargas höja sin profil som modern miljömedveten stad.

Byggandet och servicen hålls närmare centrum och stora inbesparingar görs då man inte behöver spränga bort berg och bygga parkeringsplatser i skogen eller ordna med busstrafik till Norrby. Framförallt skulle Pargas dra sitt strå till stacken för att minska på utsläppen, i stället för tvärtom.

Sollidens campingplats har varit välbesökt. Oslagbara fördelar är att platsen är vacker och trivsam och ligger på lämpligt avstånd mellan S:t Karins och Nagu för dem som färdas med cykel längs Ringvägen. Den ligger dessutom på gångavstånd till butikerna. Solliden hör definitivt till stadens brand som skärgårdsstad. I stället för att flyttas behöver den rustas upp och utvecklas.

Där äppelträden i Solliden nu står vill Tuuli Haahtela bygga inkvartering för ishockeystjärnor och deltagare i idrottsläger. Det är en fåfäng, för att inte säga befängd, tanke att Pargas ska göras till en konståknings- eller ishockeymetropol och att Pargasborna ska betala för det.

Så ser det nämligen ut nu: Tuuli Haahtela, själv konståkningstränare, drömmer om ett mastodontiskt idrottscentrum uppe på berget i Norrby och för att hon ska få som hon vill är politikerna och tjänstemännen i staden beredda att offra både naturen och Pargasbornas pengar.

Det bidrag som företaget bakom Havisprojektet har utlovat, cirka 40 miljoner euro, förslår inte långt. Det gäller också att hålla i minnet att Haahtela är ett byggbolag.

Vi efterlyser alternativ och att invånarnas röst hörs. Det är deras behov och intressen som politiker och tjänstemän är satta att beakta.

Linnéa Björklund
Linus Björklund
Charlotte Björklund
Henrietta Clayhills
Gunilla Colliander
Joachim Colliander
Solveig Fredriksson
Benny Hagman
Wilhelmina Holmström
Joakim Holmström
Marco Lindberg
Kristina Masalin
Nina Colliander-Nyman
Peter Nyman
Kenneth Sjöberg
Jan Sundholm
Susanne Sundholm
Joanna Wegelius

och många fler

Dela artikeln

4 kommentarer: “Nej till hallbygge i Norrby – ”Det här måste vara den minst lämpliga och mest krävande platsen för en sådan byggnad”

 1. Egon Nordström skrev

  Ställ upp och protestera idag då planerna presenteras i Pargas stadshus kl 18.
  Var trovärdiga!

 2. Rolf Niskanen skrev

  Kanske en alternativ placeringsplats för Havis kunde vara den nedlagda fiskeriläroanstalten nedanför Hessundsbron. Utnyttja den befintliga fastighetsmassan och bygg nytt intill.

 3. Harald Bergholm skrev

  Hur stor är simbassängen i den planerade simhallen? Informationen om Havis så är fokus på att marknadsföra det som ett spa för avslappning och lite plaskande och inte en simhall där man kan motions- och längdsimma i en 50m bassäng. Så är Havis ett spa eller en simhall? Verkar som om man inte har koll på definitioner eller helt enkelt vilseleder läsarna och alla som har önskat en simhall får i framtiden även ta sig till Impivaara.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter