Förflytta dig till innehållet

Natur- och landskapsmotiv populära bland fotograferna på Aperturas fotoeftermiddag i Pargas

Aperturas ordförande Guy Svahnström förevisar hur man fotograferar med makroteknik. Foto: Fredrik Häggman.


Fotoföreningen Apertura ordnade under lördagen en serie workshops för fotograferingsintresserade i Pargas. Eftermiddagen kulminerade sedan i en föreläsning med fotografen Sofia Jern, vars fotoserie Glue Boys belönades av Sony World Photography Awards i april 2016.
Bland annat landskapsfotografering och så kallad makroteknik stod på schemat under eftermiddagen. Makrofotografering innebär att man tar bilder på mycket små motiv.
– Med makrofotografering kan man sitta i timtal och fota samma blomma och hela tiden upptäcka något nytt. Det är ljuset man vill åt, förklarar föreningens ordförande Guy Svahnström som drar workshoppen.
Ett tiotal hade dykt upp vid tvåtiden för att lära sig mer om fototekniker i PIUG:s kultursal. Ett lite lågt deltagarantal tycker Svahnström, som tror att det beror på det strålande fina vädret.
– Men det betyder ju att de som är här får mer tid att öva på teknikerna, säger han.

Blommor i närbild. Foto: Fredrik Häggman.


Gallup: Vad är du intresserad av att fotografera?
ÅU frågade några av de närvarande fotofantasterna vad som är mest intressant att fotografera.

  1. Hur skulle du beskriva ditt fotointresse?
  2. Vilken programpunkt såg du speciellt mycket fram emot i dag?

Maria Carling. Foto: Fredrik Häggman


Maria Carling, Nagu.

  1. Jag har fotat hela livet, men intresset kom igång ordentligt när jag gick en fotokurs. Jag tycker om att fota det som finns i naturen – landskap, fåglar med mera.
  2. Egentligen allt. Jag har inte fotat så mycket med blixt, så det blir intressant att testa på. För att få se om det är något för mig.

Niclas Rantala. Foto: Fredrik Häggman


Niclas Rantala, Åbo

  1. Sedan lågstadiet, men det tog fart ordentligt för 10-12 år sedan. Är utbildad landskapsfotograf. Gillar avskalade landskap och att fotografera skog.
  2. Höll workshoppen om landskapsfotografering och är främst här därför, men det blir intressant att lära sig mer om makroteknik.

Inger Henriksson. Foto: Fredrik Häggman


Inger Henriksson, Kimitoön

  1. Fotointresset har alltid funnits, men orsaken till att jag är med i den här föreningen i Pargas är att jag följde med Apertura på fotoresa till Svalbard en gång. Som skärgårdsbo så blir det mycket bilder av havslandskap- och natur.
  2. Jag kom hit för inspiration och för att lära mig om makro.

Läs också: Workshop i Pargas ger tips för fotofantasten

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter