Förflytta dig till innehållet

Natos minröjningsfartyg besöker Åbo

Natos minavvärjningsstyrka. Pressfoto

Natos stående minröjningsstyrka anländer till Åbo den första september för ett besök som ingår i dess stationering i Östersjön. Minröjningsflottiljen vid Kustflottan kommer att fungera som värd för besöket.

För tillfället består minröjningsstyrkan av styrkans flaggskepp, ett lettiskt minfartyg och ledarfartyg, en estnisk och en tysk minjägare, samt en norsk minsvepare.

En del av fartygen kommer att vara öppna för allmänheten den 2 september klockan 10-12 samt den 3 september klockan 12-14. Fartygen kommer att lägga till i passagerarhamnen i Åbo (inträde till området vid Forum Marinum, Slottsgatan 72).

Av säkerhetsskäl får följande föremål inte tas med ombord på fartygen: stora väskor och ryggsäckar, vapen eller farliga föremål, kameror, mobiltelefoner, surfplattor eller datorer. Alla besökare, och deras väskor, kan komma att genomsökas innan de kan gå ombord på fartyget.

Finland är ett av Natos mest aktiva partnerländer och en ansedd aktör vid Natoledda operationer och insatser. Finland är ett av fem länder som har intensifierat möjligheterna till dialog och samarbete med Nato, skriver försvarsmakten i ett pressmeddelande.

Under hamnbesöket kommer ett chefsteam från minröjningsstyrkan att träffa lokala civila och militära ledare i Åbo och besättningen kommer att ha möjlighet att jobba tillsammans med sina finländska kollegor för att utbyta information och främja interoperabiliteten. Hamnbesöket är också ett utmärkt tillfälle för besättningen att ta en paus i sin verksamhet.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter