Förflytta dig till innehållet

Nato — det enda rationella alternativet

Åbo Underrättelsers logo

År 1948 ingicks ett fördrag om vänskap, samverkan och ömsesidigt bistånd mellan republiken Finland och Sovjetunionen.

Finland har valt att balansera förhållandet till Ryssland genom att hålla sig neutralt, även om vi på senare tid har närmat oss Nato och det nordiska försvarssamarbetet.

Vi har trott att vi är trygga så länge vi är neutrala eftersom vi då inte är ett hot mot Ryssland. Vi har trott att vi kan lösa eventuella konflikter genom diplomati.

Ryssland har anfallit Ukraina efter ett långt skådespel med låtsasdiplomati. Ryssland hotar omvärlden med kärnvapen. Ryssland förvägrar Finland och Sverige rätten att själva välja sina allierade och sin försvarspolitik, till den grad att man hotar med militära åtgärder om länderna ansluter sig till Nato.

Vi kan konstatera följande:

1) Ryssland uppför sig inte längre som en vän. Man hotar inte sina vänner.

2) Neutralitet är ingen garanti för fred om grannen är paranoid.

3) Ukraina är granne med Ryssland och de är heller inte Nato-medlem. Ingen hjälper dem i sitt försvar mot Ryssland. Varför skulle någon hjälpa Finland om Ryssland skulle anfalla oss? Ryssland hotar ju med kärnvapen om någon lägger sig i.

4) Ryssland har övergett diplomatins väg. Det är inte längre lönt att diskutera med dem.

5) Ryssland hotar med militära åtgärder ifall vi ansluter oss till Nato. Men vilka garantier har vi att Ryssland inte anfaller oss om vi inte ansluter oss till Nato?

6) Putin är labil, megaloman, paranoid och arg. Han är tillräckligt gammal för att tycka att han inte längre har något att förlora men däremot allt att vinna. Han vill in i historieböckerna som den tsar som återskapade imperiet.

Jag ser ingen annan utväg än att vi ansluter oss till Nato så fort som möjligt. Vi borde göra det nu då Ryssland är upptaget på annat håll, Ryssland har inte resurser för ett krig på två fronter. Om vi väntar ett eller två år så har läget i Ukraina ”normaliserats” i den mening att Ukraina är en del av den ryska sfären. Tar vi först då ett steg mot Nato så får vi Rysslands hela uppmärksamhet på oss.

Jag vet att det inte blir oproblematiskt men jag säger ja till Nato.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter