Förflytta dig till innehållet

Nästan alla som slutade grundskolan har fått studieplats

Av dem som i vår gick ut grundskolan har 98,7 procent fått en studieplats vid en yrkesutbildning, i ett gymnasium, inom specialundervisning eller till en förberedande utbildning via de egentliga ansökningarna eller via tilläggsansökningar, meddelar Utbildningsstyrelsen.

En del av dem som inte har sökt eller de som inte har fått en studieplats, har sökt till utbildningar utanför gemensam ansökan, till exempel till folkhögskolornas linjer. Dessutom kan det ännu uppstå nya lediga studieplatser i och med att reservplatser har blivit lediga.

Ansökningstiden till förberedande utbildningar efter grundskolan gick ut den 25 juli. Här ingår 5 360 nybörjarplatser inom tionde klassen, handledande utbildning för grundläggande yrkesutbildning och förberedande utbildning för gymnasieutbildning för invandrare och personer med ett främmande språk.

Det totala antalet sökande var 5 400 och cirka 3 600 fick en studieplats. I fjol var det totala antalet sökande 5 660. En del av dem som blev utan studieplats i denna ansökan har redan fått en studieplats i yrkesutbildning eller gymnasieutbildning.

Till svenskspråkig förberedande utbildning fanns cirka 170 sökande, varav cirka 60 sökte till tionde klassen och cirka 110 till utbildning som handleder för yrkesutbildning. Utbildningen som förbereder invandrare och personer med ett främmande språk för gymnasieutbildning hade ett par sökande.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter