Förflytta dig till innehållet

Nästa vecka kommer Pargasborna (nästan) inte undan barockmusik

Ensemble Accademia Hermans från Italien. Pressbild


Också den som inte köpt konsertbiljett kan få njuta av barockmusik i Pargas den 3-6 oktober.
Festivalen ”I barockmusikens labyrinter” firar 15-årsjubileum och utlovar musik också annanstans än i konsertsalarna.
I centrum av Pargas kommer det att bjudas på pop up-konserter och det blir barockmusik i skolor och på servicecentra för äldre.
Till de mest kända barockompositörerna hör Bach och Händel men Pargasfestivalen bjuder på mycket mer än det allra mest kända.
En trio ur den italienska barockorkestern Accademia Hermans kommer på torsdagen den 3.10 till Villa Furuvik med en fascinerande fläkt från Rom vid sekelskiftet 1600–1700.
På fredagen blir det till och med dans till barockmusik i FBK-huset i Pargas där finländska ensemblen FiBO Players ger konserten ”Galen i dig!”
På lördagen blir det jubileumskonsert i Pargas kyrka. Där uppträder festivalens båda konstnärliga ledare blockflöjtisten Sunniva Fagerlund och violinisten Anna Rainio, Musica Vocale -kören som övar i Lundo under ledning av Tomi Satomaa samt Ensemble Nylandia -barockorkestern under ledning av Matias Häkkinen.
På söndagens konsert med Avanti!-stråkharpa-ensemblen och sopranen Tuuli Lindeberg möter Kalevala och barocken varandra i Malms skola.

Sunniva Fagerlund. Pressbild


— Festprogrammet är mycket mångsidigt och ambitiöst. Festivalen har vuxit enormt under de senaste åren. Det har verkligen varit fint att se hur ”I barockens labyrinter” har befäst sin ställning. Därför vågar vi numera ta lite risker, säger blockflöjtisten Sunniva Fagerlund som har varit festivalens konstnärliga ledare redan i tio år.
Från och med nästa år stiger Fagerlund åt sidan och Anna Rainio är ensam konstnärlig ledare för festivalen.

Anna Rainio. Foto. Jaakko Paarvala

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter