Förflytta dig till innehållet

Åbo fylls av poesi

Erkänd poet. Den uppskattade poeten Tua Forsström både samtalar och högläser sina egna dikter på poesidagarna. Foto: Mao Lindholm


Nästa helg, den 6-8 april, kommer man att kunna lyssna på många poeter och ta del av annat litterärt och konstnärligt program i Åbo.
Temat för årets poesidagar, poesins akustik, är inspirerat av poeten och kritikern Bror Rönnholm som har gjort antologin ”Och skogen blir en orgel”.
I anslutning till temat kommer man att få höra poesiläsning ackompanjerad av improviserad musik på fredag. Hedvig Långbacka står för högläsningen och Matias Långbacka för musiken.
En av Nordens mest uppskattade poeter Tua Forsström deltar både i samtal med journalisten Gungerd Wikholm och med att högläsa egna dikter.
Debutanterna Emma Ahlgren, Sinéad Obrey och Adrian Perera samtalar om hur det är att debutera med poesi.
Det blir också föredrag med gäster från Sverige. Bland annat bibliotekarierna Elias Hillström och Alice Thorburn från Stockholms stadsbibliotek kommer och berättar om projektet poesibazaren. Det är ett projekt för att på olika sätt presentera poesi för biblioteksbesökarna och få dem intresserade av genren.

Bakom kulisserna. Gunnar Högnäs och Anna Edgren har varit med och planerat Åbo poesidagar. De flesta programpunkter hålls i Åbo huvudbibliotek. Foto: Emma Strömberg


Gunnar Högnäs, som är med i arbetsgruppen för poesidagarna, konstaterar att poesi tyvärr är en genre som det är svårt att väcka intresse för.
– Folk är inte intresserade av att läsa poesi. Bibliotekarierna från Stockholm kommer och berättar vad de har gjort för att få folk bekanta sig med poesi, säger Högnäs.
– Det är intressant att det talas om att allting snuttifieras och att folk inte orkar läsa längre texter. Man tycker att kortformatet poesi då skulle kunna fungera bra. Man kunde läsa någon dikt antingen i en fysisk bok eller i e-bok på telefonen när man sitter på bussen. Men då vill väl folk hellre surfa på telefonen, funderar Högnäs.
Anna Edgren, som också varit med och planerat evenemanget, instämmer.
– Jag har själv på gott och ont börjat läsa mer poesi och noveller när jag har svårt att ta mig tid att sätta mig ner med en längre bok. Men jag skulle hoppas att andra också skulle halka in på det spåret, säger Edgren.
Nytt för i år är samarbetet med Bokens hus i Åbo som tidigare mest varit känd på finska som Kirjan talo men som nu har engagerat sig också på svenska. På torsdag blir det ljuddrama med Heidi von Wright och Janina Jansson på Bokens hus och på söndag ordnas det skrivworkshop där.
De flesta programpunkterna äger rum i studion i Åbo huvudbibliotek. Men en del programpunkter är utspridda på andra håll i Åbo centrum. Bland annat blir det Poetry Slam på baren Skolan på fredagen och open mic och konsert med Månskensbonden på Skärgårdsbaren.
Åbo poesidagar ordnas vartannat år och är Svenskfinlands enda poesifestival.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *