Förflytta dig till innehållet

Nästa år läggs 110 kilometer fiberkabel mellan Hangö och Åland – här dras kabeln

Mapcreator/Kristoffer Nöjd
Karta över hur havskabel ska dras.
Kartan visar kabelns ungefärliga dragning. Den aktuella delen av kabeln på finskt vatten är markerad med rött, fortsättningen med gult.

Medan de regionala och lokala fibernätverken som betjänar städer och landsbygd, privathushåll och företag har vuxit, har det internationella fibernätverkets utvidgning nästan stannat. Därför har Regionförvaltningsverket i Södra Finland beviljat tillstånd för en ny sjökabel för datatrafik från Hangö till Åland.

Efterfrågan på kapacitet

Det är bolaget Eastern Light Finland 1 Oy som vill dra en kabel för datatrafik på havsbotten. Kabeln dras i Skärgårdshavet från Lindnäsudden intill Silversands camping i Hangö via Raseborg, Pargas och Kimitoön till Åland.

Lovet gäller en 110 kilometer lång optisk fiberkabel för datatrafik som ska läggas under nästa år. Tanken är att kabeln ska dras vidare från Åland till Österåker i Sverige.

Projektet är en del av Eastern Light Ab:s projekt Baltic Ring där man bygger ett fiberkabelsystem i Östersjön. Meningen är att utveckla ett långväga internationellt fiberkabelsnätverk mellan datacentraler och knutpunkter i Östersjöområdet.

Med projektet vill man svara på den ökande efterfrågan på ett internationellt fibernätverk. Efterfrågan har ökat på grund av att datatrafiken har utvecklats snabbt, för att en tilläggskabel behövs för att trygga nätverkens driftsäkerhet och för att det ställs allt högre krav på cybersäkerhet.

Enligt tillståndsansökan har det befintliga internationella kabelnätverket problem med kapaciteten och börjar vara föråldrat.

Ringa följder för miljön

Kabeln dras från den nordvästra delen av Hangö udd, väster om Bromarv mot Kimitoön. Söder om Västanfjärd vänder kabeln västerut och löper söder om Dalsbruk och norr om Lövö till Skärgårdshavet. Härifrån går kabeln vidare västerut söder om Nagu och Korpo och mellan Nötö och Långholm till den åländska landskapsgränsen.

På rutten finns enligt fastighetsregistret 64 fastigheter för vilka Eastern Light Finland har sökt nyttjanderätt.

NTM-centralen i Egentliga Finland har konstaterat att någon miljökonsekvensbedömning inte behöver göras eftersom projektet inte har någon omfattande verkan på miljön.

Snabbt projekt

Rutten har valts med beaktande av havsbottnens struktur, miljöbegränsningar, farleder, kabelkorsningar och Försvarsmaktens skyddsområden. På finländskt vatten har man undersökt rutten på en 200 meter bred korridor.

Kabeln läggs med så kallad ”free-lay”-teknik med företaget Baltic Offshores fartyg. Fartyget rör sig i två till fyra knop medan kabeln läggs. Takten är cirka 40–50 kilometer per dag. Hela projektet på finskt vatten väntas ta tre till fyra dygn.

Det krävs inga undervattensapparater och inverkan på miljön är minimal. På områden nära strand borrar man hål för skyddsrör som kabeln dras igenom så att den utmynnar på havsbottnen först på fem till tiometers djup.

Den 46 millimeter tjocka kabelns livslängd är minst 30 år.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter