Förflytta dig till innehållet

Nässprej som utvecklats i Åbo förhindrar coronaviruset – nu söks stor läkemedelsaktör för den internationella marknaden

En nässprej som förhindrar coronaviruset att föröka sig i näsans slemhinnor har utvecklats i Åbo.

Det är läkemedelsinnovationsbolaget Therapeutica Borealis som har tagit fram en sprej som patentmyndigheterna i USA nu godkänt.

Sprejen försvårar för viruset att fästa sig vid cellerna på och vid slemhinnorna. Genom att neutralisera de syrliga områdena inne i cellerna blir det också svårare för viruset att föröka sig om det lyckats fästa sig.

Det här kan helt förhindra sjukdomen eller åtminstone minska risken att insjukna allvarligt.

Nässprejen torde fungera bra också mot mutationer och andra sorters virus, säger styrelseordförande Kalervo Väänänen.

– I arbetet för att tygla pandemin behövs förutom vaccin också medicin, som man kan använda såväl förebyggande som för att vårda sjuka, säger Väänänen som tidigare varit rektor vid Åbo universitet.

Den här nässprejen angriper alltså inte själva viruset utan arbetar med cellerna i kroppen för att försvåra för viruset. Väänänen har inte hört om andra sprejer med samma metod.

– Det betyder också att virusen inte kan utveckla resistens mot medicinen, säger Väänänen.

Kända läkemedelsmolekyler används

Han säger att USA-patentet visar företagets förmåga att att med ett starkt och mångsidigt vetenskapligt kunnande lösa svåra problem.

– Eftersom läkemedelsmolekylerna vi använder är kända är det möjligt att snabbt utveckla medicinen färdigt. Utvecklingsarbetet kan koncentreras till fas 2 där prover för medicinens verkan och effektivitet jämförs i olika storleks doser, säger Väänänen.

De verkande ämnena i sprejen är aprotinin, hydroxiklorokin och ivermektin. De är alla kända läkemedel som är godkända för att motverka andra sjukdomar. Vanligtvis används de i pillerform eller som infusioner, vilket gör att läkemedelsdosen är hög vilket kan medföra biverkningar.

I nässprejen är koncentrationen låg men ändå effektiv eftersom den ges lokalt på slemhinnorna i näsan.

Företaget grundades i fjol

Therapeutica Borealis grundades år 2020 av professor Kalervo Väänänen, docent Lauri Kangas och psykolog Matti Rihko.

Therapeutica Borealis utgår från att det krävs större resurser för att komma ut med nässprejen på marknaden. Därför söker företaget nu en samarbetspartner inom läkemedelsbranschen som kan föra ut medicinen direkt på de internationella marknaderna.

Väänänen säger att de är mycket nöjda om sprejen finns att tillgå om två år, alltså kommer den knappast att vara tillgänglig under den här pandemin.

– Men det beror också på vilken samarbetspartner vi hittar. Sprejen kan vara väldigt bra också i utvecklingsländer för att bekämpa virus, den behöver inte förvaras i låga temperaturer.

Åbo stads näringslivschef Niko Kyynäräinen ser den nya innovationen som ett led i satsningarna på läkemedel i Åboregionen. Två tredjedelar av Finlands läkemedelsexport sker härifrån.

Artikeln uppdaterad 5.5.2021 kl. 13.49 med mera information.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter