Förflytta dig till innehållet

Närståendevårdarnas insats ska värdesättas

ljushårig glad kvinna med rödrosa tröja

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Enligt grundlagen är kommunerna ålagda att tillförsäkra var och en tillräckliga social och hälsovårdstjänster. Dessutom definierar flera andra lagar, såsom lagen om stöd för närståendevård och socialvårdslagen, närståendevårdares förmåner och tjänster.

Närståendevård är i allmänhet ett mänskligt sätt att ordna vård och omsorg för närstående som behöver vård. Närståendevården är också ekonomiskt försvarbart. Systemet bör dock förenhetligas för att alla närståendevårdare ska få tillräckligt stöd i hela landet.

SDP vill att kriterierna för närståendevård förenhetligas i hela landet och att stödbeloppet justeras och att tillräckliga resurser reserveras för detta.

Jag anser att det är också viktigt att stöda närståendevårdarna så att deras krafter räcker till genom tillräckliga stödtjänster och möjlighet till fritid. Ofta saknar närståendevårdare just en trygg och bra vardag för sig själva och sina anhöriga.

Det lönar sig att satsa på stöd och hjälp. Närståendevården är förmånlig för kommunen, för enbart de alternativa kostnaderna för vård och service för äldre uppgår till cirka 3,1 miljarder euro per år.

Ofta blir närståendevårdare emellertid ensamma utan tillräckligt stöd eller verkliga möjligheter att ta ut sina lagstadgade ledigheter. I synnerhet har coronaåret försvårat situationen för många närståendevårdare.
I ett åldrande Finland är det viktigt att säkerställa att varje närståendevårdare orkar och klarar sig i närståendevårdssituationen.

Ytterligare ska man komma ihåg att närståendevården gäller också många familjer i arbetsför ålder. Samordningen av arbetet och närståendevården främjas av de social- och hälsovårdstjänster som på ett mångsidigt sätt erbjuds till olika åldersgrupper, bland andra högklassiga hemtjänster och fungerande transporttjänster.

Man kan främja möjligheterna till närståendevård genom exempelvis flexibilitet, såsom flextid och distanslösningar. Även överraskande situationer som föranleds av närståendevården ska beaktas i flexibiliteten i arbetet. Det viktigaste är viljan att stödja närståendevården.

Riksdagsledamöter och lokala politiker skriver torsdagskolumner i ÅU.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter