Förflytta dig till innehållet

Närmatsprojekt i Pargas vill hitta ortsbor som kan erbjuda mat till pilgrimsvandrare – dessutom hyr man ut köksutrymmen

Anders Fagerlund och Margot Wikström. Foto: Mikael Heinrichs


Projektet Kosthåll med konsumenten i fokus KulTa arrangerar en tvådelad kortkurs med temat ”Mat för vandraren” i Pargas.
Målgruppen är personer som bor längs med S:t Olofs sjöled – vandringsleden från Åbo till Trondheim – som officiellt öppnas i slutet av maj i år och tanken är att det ska finnas möjligheter för hugade vandrare att få sig en bit mat längs med vägen.
– Bakgrunden till att vi erbjuder kursen som är avgiftsfri för den som är intresserad är att utbudet av matställen som finns längs vandringsledens etapp från Åbo till Galtby inte är särskilt stort och ofta koncentrerat till tätorterna eller avsides från själva vandringsleden, säger Margot Wikström som fungerar som projektansvarig för KulTa-projektet.
Tanken är att det för vandraren ska vara möjligt att boka en måltid – eventuellt också övernattning – längs med vandringsleden, hemma hos helt vanliga privatpersoner, säger Margot Wikström.

Avgiftsfri kurs med praktik och teori

Kursen inleds med en praktisk del i Axxells undervisningskök tillsammans med köksmästare Anders Fagerlund mellan klockan 9 och 15 den 23 mars och fortsätter med en teoridel i Pargas stadshus den 27 mars klockan 15 till 19.
Lundo kommuns hälsoinspektör Eva Sjöman (som har Pargas som sitt distrikt) deltar vid båda tillfällena och redogör för livsmedelslagstiftningens krav och bestämmelser.
– Det är inte frågan om trerätters gourmet-middagar, utan hederliga, enkla och välsmakande maträtter av lokala råvaror som vi är ute efter. Förhoppningen är att deltagarna efter de två kursdagarna ska ha den information och kunskap som behövs för att man ska kunna ta emot hungriga pilgrimsvandrare, säger Wikström.
Kursen är avgiftsfri för deltagarna, men förutsätter förhandsanmälning via Lyyti där man också kan meddela om sitt intresse för en utbildning gällande övernattningsmöjligheter för vandrare.
Arrangören hoppas på omkring 12–14 deltagare, vilket är optimalt för den praktiska delen. Till teoridelen får flera deltagare plats. Anmälningar till kurstillfällena görs via lyyti.in/vandrarna_vaeltajat.

Tillredningskök hyrs ut till matföretagare

Kustregionens utbildningsfastigheter Kustfast, som äger fastigheten på Vapparvägen där bland annat Axxell har sitt undervisningskök, har hyrt ut det ena köksutrymmet till Wikströms KulTa-projekt och Pargas stads näringslivstjänster.
De i sin tur hyr vidare utrymmet till företagare inom livsmedelsbranschen eller privatpersoner som överväger att bli företagare. Idén med konceptet är att man för en förmånlig summa ska kunna hyra in sig för en kortare eller längre tid för att testa och tillverka sina produkter.
– Det är många som inte har ändamålsenliga utrymmen att tillgå hemma för livsmedelstillverkning eller som funderar på att etablera sig i branschen, men inte vill göra stora investeringar utan att först ha prövat på det, säger Margot Wikström.

Prövotid till en början

Det handlar om en prövotid fram till slutet av augusti – och löper allt väl så att alla parter är nöjda kan det bli aktuellt med en fortsättning.
– Från Axxells sida hoppas vi förstås också på synergieffekter i och med att arbetslivet på sätt och vis flyttar in hos oss. Övningsrestaurangen är ett ypperligt ställe att testa sina produkter och få feedback på dem och vi tar gärna emot lokala råvaror. Dessutom finns här hos oss massor av blivande arbetskraft inom branschen, säger lektor Anders Fagerlund vid kock-servitörutbildningen på Axxell.
Möjligheten till ett bollplank i båda riktningarna finns med andra ord att tillgå.
Man räknar med att köket ska vara uthyrningsbart från och med den 1 april.
– Många turister är intresserade av att köpa med sig hem matsouvenirer i dagens läge och då vill man ha lokala varor. Här kan man till exempel tillreda matvaror för försäljning på SkäriOpen i maj, potatisfestivalen i Nagu eller Matglädje i Houtskär som exempel, tipsar Margot Wikström.
– Då vi på Axxell hoppas att företagare ska ta våra studerande in till sig ska vi också välkomna företagarna, slår Anders Fagerlund fast.
Intresserade av undervisningskökets utrymmen kan höra av sig till margot.wikstrom@pargas.fi eller tfn 040-735 0593.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter