Förflytta dig till innehållet

Närmatskvarteret badar i solsken under Skäri Open

Många hittade till gästhamnen. Foto: Mikael Heinrichs


Gassande sol, en temperatur på omkring 23 grader och ett sprudlande närmatskvarter i gästhamnen i Pargas lockade massor av folk till den tredje upplagan av Skäri Open-evenemanget i dag. Senare i eftermiddag är det Bantisplanen som gäller. Där bjuder Jaakko och Anu Nuotio från Rohan-stallet i Västanfjärd på tornerspelsstämningar från klockan 15.30 framåt.

Pargas marthaförening kokade kaffe med hjälp av solenergi som fås från stadens solvagn. Foto: Mikael Heinrichs

Tvål och keramik

Pargasbon Hanna Revola från Airiston tuulet säljer handgjord tvål i gästhamnen och har lyckats hitta en plats i skuggan i marknadsvimlet. Hon säljer både tvålar och en del egenhändigt tillverkade keramikföremål.

Hanna Revola. Foto: Mikael Heinrichs


– Tvålarna var från första början en hobby för mig, men då jag blev pensionär har jag utvecklat verksamheten till ett litet företag. Alla mina tvålar är kontrollerade av EU och fyller deras krav. Alla uppgifter är registrerade i deras databaser och om det skulle råka sig att någon får en allergisk reaktion går det att slå upp vilka beståndsdelar det finns i produkten, berättar hon om byråkratin som ligger bakom.
Hon besöker rätt ofta olika sommarmarknader och finns regelbundet på kvällstorget i Salo och kommer att vara med på Munamarkkinat i Letala i mitten av juni.

Skärgårdsguider testar temaguidningar

Bredvid henne finns Skärgårdsguiderna som den här sommaren har lanserat promenadguidningar med olika teman i Pargas, Nagu och Korpo. I Pargas guidar man tisdagar,  i Nagu torsdaga och i Korpo lördagar. Dessutom ordnas guidningar i samband med olika evenemang.

Signalflaggorna står för ”kom”, berättar Charlotte von Haartman från Skärgårdsguiderna. Foto: Mikael Heinrichs


– Vi prövar oss fram med olika teman och ordnar nu guidningar på svenska och finska samt vid behov också på engelska. Man hittar närmare information om våra guidningar på vår webbplats saaristoguide.fi, berättar Charlotte von Haartman från guideföreningen.

Återvunnet i tiden

Saara Harilahti från företaget Sahalin har specialiserat sig på att tillverka olika nyttiga saker av återvunnet jeans- och säcktyg. Bland annat finns det hattar, förkläden och grillhandskar i sortimentet. Harilahti har en över 40-årig företagarbakgrund inom textilbranschen, men det är under de senaste fem-sex åren hon fokuserat på det här konceptet.

Saara Harilahti och hennes jeans- samt jutetygsprodukter. Foto: Mikael Heinrichs


– Jag får in kaffesäckar i jute från olika små kafferosterier som beställer in sina bönor. Återvinning och att ge materialer ett nytt liv ligger i tiden, men produkterna ska vara av bra kvalitet, påpekar hon.

Bra drag i kvarteret

Margot Wikström som basar för projektet ”Kosthåll med konsumenten i fokus” ligger bakom planeringen av Skäri Opens närmatskvarter.

Laura Johansson (t.v.) från Lvngroom jobbar med dokumentation på uppdrag av MArgot Wikström (sittande). Susané Henriksson håller i trådarna för evenemanget. Foto: Mikael Heinrichs


– Jag är riktigt nöjd med det breda utbudet av olika produkter vi har till salu här och portionerna går bra åt. Orsaken till att vi stänger här redan klockan 15 och tornerspelen börjar 15.30 är att också företagarna ska kunna ta del av programutbudet, eftersom de ofta missar det då de inte kan lösgöra sig, säger Wikström.
Skäri Open pågår ända fram till ungefär 16.30 i dag. Försäljarna och matställena stänger kring 15 och efter det är det tornerspel vid Bantisplanen.
Läs också:

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter