Förflytta dig till innehållet

När tar åksjukan slut? Donald Trump: den omeriterade piloten med ett farligt temperament.


Vem kunde förutse att den stora världsmakten skulle bli ett globalt föremål för åtlöje? Världen gick in i chocktillstånd när Trump vann i presidentvalet. Sen dess har han inte upphört att chockera oss med sin idioti.
Det är som om vi har satt oss på ett flygplan med okänd destination och ankomsttid. Den orangehåriga piloten är inte kompetent och turbulensen är frekvent. Just när vi tror att det inte kan bli värre slår han oss med häpnad och styr oss in i nästa orkan. Slutar det med en ödesdiger krasch eller kommer vi undan med sår som kanske läker?
Den färskaste stormen har nyss börjat. I tisdags utträdde USA från Förenta Nationernas råd för mänskliga rättigheter. De förenta staterna beskrev rådet som hypokritiskt och egennyttigt. Avgången rättfärdigades med vad de kallade rådets kroniska fördomar mot Israel och brist på reform.
Mänskliga rättigheter är komplexa att tillämpa i praktiken. Ett av de största problemen är att nå internationell konsensus. Det är en självklarhet att när ett så inflytelserikt land drar sig ur hotas de mänskliga rättigheternas kraft ytterligare.
FN:s människorättschef Zeid Ra’ad al-Hussein framhöll att USA borde stå på sig, inte rycka sig tillbaka. I dagens instabila situation har vi inte råd att gömma oss i ett hörn. Att avancera mänskliga rättigheter på en global nivå kräver en gemensam vision och en vilja att kompromissa för att nå målen.
Trumps styre har hittills varit inkonsekvent och hans framtida handlingar är oförutsägbara. Resten av världen kan sist och slutligen inte kontrollera den självbelåtna dåren och hans administration. Däremot är det möjligt att aktivt vägra sjunka ner till samma nivå. Nu är inte tiden att förlora vår medmänsklighet.
Det är lätt att blunda för sanningen när den inte påverkar oss. Men faktumet är att just den här piloten skjutsar på oss alla. Turbulensen ökar, och jag är åksjuk.
Yascha Gilbert 
Sommarreporter

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter