Förflytta dig till innehållet

Namntävlingen avgjord – fiskgjusarna på Själö heter Malin och Olof

 

Skärmdump. 


När fiskgjuseäggen på Själö kläcktes för tre veckor sedan utlyste Skärgårdshavets forskningsinstitut en namntävling för föräldrarna på sin Facebooksida.
Nu är tävlingen avgjord. Fåglarna får namnen Olof och Malin.

Förutom att namnen hade föreslagits av flest personer så har de också en koppling till öns historia. Malin Matsdotter var den sista spetälskepatienten på ön medan Olof Norman var en svensk religiös fritänkare som togs in på ön på 1700-talet. Dessutom har helgonet S:t Olof gett namnet till den intilliggande S:t Olofs sjöled.
Skärgårdshavets forskningsinstitut fick in över 400 namnförslag.
I flera års tid har man kunnat följa med fiskgjusarna på Själö via webbkamera. På årsnivå kan tittarsiffrorna uppgå till en miljon.
När nyheten kom om att årets fiskgjusepar har lagt ägg sköt tittarsiffrorna i höjden. Närmare 10 000 inloggade ögonpar hann se ägget.
Kameran är ett samarbete mellan Åbo universitet och Åbo yrkeshögskola. Du kan följa med fiskgjuseparets äventyr via den här länken
Korrigerad kl 20.46. Det är inte fågelungarna utan fiskgjuseföräldrarna som fått namnen Malin och Olof. 

Dela artikeln

3 kommentarer: “Namntävlingen avgjord – fiskgjusarna på Själö heter Malin och Olof

 1. Paul Lindberg skrev

  Även Nagu gråstenskyrka från 1400-talet
  är tillägnad helgonet S:t Olof.

 2. ÅU skrev

  Tack för kommentaren! Artikeln är korrigerad.
  /Fredrik Häggman, reporter

 3. Herrick Ramberg skrev

  Hej,
  Kort notering; namnen är inte för fiskgjuseungarna, utan deras föräldrar som är nya för i år. Äggen kläcks om ca 2½ vecka vid månadsskiftet.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter