Förflytta dig till innehållet

Nämnd gav klartecken för nya höghus på Västerlånggatan – men med vissa ändringar

Ägaren vill riva huset på Västerlånggatan 17 och bygga högre höghus på tomten. Foto: Emma Strömberg


Tomtägarna på Västerlånggatan 17 och Bangårdsgatan 18 vill riva de två hus som nu står där och bygga nya, högre hus. Planändringen behandlades i stadsmiljönämnden under tisdagskvällen.
Enligt förslaget skulle höghusen bli sju våningar höga. Husen ska inhysa bostäder för 80 personer. Den nuvarande byggnaden på Västerlånggatan är fyra våningar hög och står mellan två lägre trähus. Huset på Bangårdsgatan är två våningar högt och består av butiks- och kontorslokaler.
Stadsmiljönämnden röstade under mötet för en detaljplaneändring som möjliggör ett nybygge, men med några ändringar.
Bland annat måste höghuset ha ett åstak. Enligt det ursprungliga förslaget skulle huset ha haft ett platt tak. För att få bygglov krävs också ett utlåtande av stadsbildsarbetsgruppen över hur bra nybygget passar in i stadsbilden.
Ärendet ska ännu behandlas av stadsstyrelsen och fullmäktige.
Den ena tomten ägs av fastighetsbolaget Kiinteistö Oy Turun Kauppiaskadunportti, den andra av en privatperson som är vd för samma fastighetsbolag.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter