Förflytta dig till innehållet

Nagus eget vinteröl har anlänt

Nöjd kund. Fredrik Karlsson köper hem en låda av Nagus eget vinteröl.


Det är inte direkt rusch i Seo i Nagu mitt på lördagen, men i en stadig takt minskar de svarta lådorna som står upptravade i ett hörn. Lådorna som kunderna bär i väg med är Nagus vinteröl.
En låda innehåller 20 flaskor och en av kunderna som kommer enkom för att köpa en låda är Nagubon Kari Bäckman:
– Jag vet att sommarölet tog slut så fort så jag tänkte att bäst komma medan det här finns, säger Bäckman som via Facebook hade märkt att vinterölets lanseringsdag är lördagen den 18 november.
Öllådan ska han åtminstone delvis spara till julbordet, men någon flaska måste säkert testas redan innan det, funderar han.
Nagus vinteröl är den naturliga uppföljaren på sommarens succé, det vill säga det sommaröl som ölvännerna, företagarna Kasper Båge och Jim Karlsson tog fram och lät beställa från ett bryggeri.

Bäst skaffa medan det finns! Tapio Winberg bär iväg en låda vinteröl.


Vänner av öl är också Rasmus Friman och Kenneth Eriksson, och de har kommit in på en lunchpaus till Seo, en paus från dagens fiskefärder. Igår satte de ut längder av nät, men ingen fisk blev det i förmiddagens vittjande.
– En säl såg vi nog på nära håll, det är väl den som är mätt i stället, säger de och tänker fortsätta fisket senare på eftermiddagen.

Hellre kvalitet än kvantitet. Så resonerar Rasmus Friman som smakar på Nagus vinteröl.


Eriksson ska köra och beställer kaffe, medan Friman får smaka på det nya vinterölet med lunchen.
– Jag tycker om den här smaken, fylligt, mörkare och lite skarpare, säger Friman. Samtidigt märker man att det finns något i smaken som påminner om sommarölet, man förstår nog att bryggmästaren Karlsson varit framme.
Rasmus Friman tycker också annars om att prova på öl av olika sorter. Någon dussinvara ur kran bryr han sig inte om, hellre kvalitet än kvantitet, säger han.
I ett annat sällskap sitter också tre vänner som ska ut på fiske. De är Reijo Hirvi från Åbo, Juha-Pekka Viljanen från Nådendal och Harri Mäntylä från Tammerfors.
Alla i grunden Åbobor och vänner sedan länge, nu ska de till Viljanens stuga på Åvensor för ett fiskeveckoslut. När Frank Mattsson i kassan har frågat om intresse för att smaka på Nagus egna vinteröl, var Hirvi tackat ja, utan att ha en aning om att det i dag är lanseringsdagen för ölet.
– Jag tycker om mörka ölsorter och det här  är gott, det har en liten bitter, krispig smak. Jag tror att det till exempel smakar riktigt bra med skinka, säger Hirvi.

På väg till Åvensor. Reijo Hirvi, tv smakar på Naguölet, medan Harri Mäntylä th tog kaffe., Med ryggen mot kameran sitter Juha-Pekka Viljanen.


På lördagen är ingendera av ölets upphovsmakare, Båge eller Karlsson, på plats i Seo. De är engagerade i en ishockeyturnering i Pargas.
Men det nya ölet hann de smaka på på fredagskvällen.
– Jag skulle säga att det blev som jag önskade, det påminner om vårt sommaröl men smakar mer vinter, är Båges kommentar en stund efter att han hämtat hem lasten på 2000 liter vinteröl från bryggeriet i Nystad.
Bryggeriet Vakka-Suomen panimo gjorde även sommarölet enligt deras recept.
Hur smakar öl när det smakar vinter?
Det är lite mörkare och har lite mer humlesmak, och det har lite mer eftersmak. Men vårt öl är fortfarande lättdrucket, det är inte tungt.
Alkoholprocenten är 4,5 vilket ölvännerna tycker är precis lagom. Det är inte för att få Naguborna berusade de är intresserade av att produktutveckla egna ölsorter, tvärtom skämtar de omatt de gör en social gärning då de försöker sporra folk till att dricka svagt öl i stället för starka groggar.
Jag har haft en viss dröm framför mig om hur vinterölet ska smaka, säger Båge.
Det ska kännas precis rätt efter att du svettats med att skotta snö, då man kommer in efteråt ska man kunna dricka halva flaskan för törsten och andra halva ska man njuta av långsamt och tycka att det är gott. När det nu smakar så är jag nöjd. Men snön fattas ju, så jag kan inte testa på den där känslan.
Men så tillbringar han och Karlsson ju lördagen i en ishall, så kanske de får upp känslan innan kvällen!

Så ser den ut på flaska. Vinterölflaskan fotograferad av Kasper Båge på fredagen då han hämtade hem leveransen från bryggeriet i Nystad.


Åtminstone i Korpo, både i mataffären och i Hjalmars, kommer produkten att finnas, förutom i Nagu.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter