Förflytta dig till innehållet

Naguföretagaren Mikael Aalto får medalj för folkbildande arbete

Arkiv/ÅU
Mikael Aalto prisas av SFV för sitt folkbildande arbete i Nagu.

Båtbyggarföretagaren Mikael Aalto från Nagu tilldelas Svenska folkskolans vänners (SFV) folkbildningsmedalj för sitt engagemang för den före detta skärgårdskommunen. Till medaljen hör en prissumma på 2 500 euro.

Som ordförande för hembygdsföreningen leder han projektet Homssakassen för ett digitalt hembygdsmuseum där Nagus kulturarv samlas i fotografier och texter.

LÄS OCKSÅ

Aalto är också redaktör för de nio lokalhistoriska ”Album” föreningen gett ut, en av eldsjälarna bakom Gårdsloppsrallyt, Julspektaklet och Hembygdsturen, samt har lett arbetet med Kommunalstugan i Nagu.

Filialbibliotek prisas

Föreningen Bromarf biblioteks vänner finns också med bland mottagarna av folkbildningsmedaljen. Föreningen grundades 2009 för att rädda det nedläggningshotade filialbibliotekets fortsatta verksamhet i Furutorp.

Arkiv/ÅU
Furutorp.

Priset motiveras med att föreningen skapat en livskraftig knutpunkt mitt i byn, som samlar både ortsbor och sommargäster till samvaro och samtal om bildning och kultur.

Folkbildningsmedaljen har sedan SFV:s 80-årsjubileum 1962 delats ut till en eldsjäl som spridit kunskap och bildning genom ett ideellt engagemang på svenska.

Hagforsmedalj till Ekenäs

Ekenäsbon Elin Sundell tilldelas SFV:s Hagforsmedalj med en prissumma på 2 500 euro.

Sundell har bland annat producerat den flerspråkiga barnboken ”En kråksång för Nordens barn” som också finns i punktskrift på svenska. I boken visualiseras barn med olika bakgrund och funktionsvariationer. Elin Sundell har också arbetat mångsidigt och aktivt för att uppmärksamma punktskriften samt för att öka kunskapen om syntolkning.

Sundell har under många år kombinerat pedagogik med konst och kultur för att främja barn och ungas rättigheter samt rikta fokus på frågor om mångfald, inklusion och tillgänglighet.

Verksamhetsledare Elin Sundell, kulturhuset kareliaIan Granström
Elin Sundell får SFV:s Hagforsmedalj.

Hagforsmedaljen har sedan SFV:s 100-årsjubileum 1982 delats ut som erkänsla för förtjänstfull gärning till förmån för den svenska kulturen och det svenska språket i Finland.

En lång rad personer och organisationer från olika håll i Svenskfinland rosas vid prisutdelningen av Svenska folkskolans vänners medaljer och stipendier. Prisutdelningen hålls klockan 12 på onsdagen i Helsingfors.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter