Förflytta dig till innehållet

Nagudansare skriver historia då de ska tävla i Helsingfors i showdans

Gruppen med 10-14-åriga Nagu och Korpo-flickor kallar sig Vaniljsås. De ska tävla med sin showdans på söndag i Helsingfors. Foto: Anja Kuusisto


I Bygdegården i Nagu dunkar musiken från salen då dansläraren Solveig Ekholm håller danslektion för flickor och pojkar i lågstadieåldern. Samtidigt börjar följande grupp dansare anlända, flickor i åldern 10-14 år från Nagu och Korpo har onsdagskvällens sista träningstid och den här onsdagen är det lite extra spännande.
Gruppen som kallar sig Vaniljsås (det var bara ett skojigt namn, säger de) ska visa upp sin dans för föräldrar och intresserade.
I gruppen ingår Ines Blomberg, Linnea Nordqvist, Melina Blomberg, Karin Johansson, Felicia Hagström, Freja Jansson, Frida Hausen, Elin Kari, Sara Snickars och Asta Rejström.

Ska tävla i showdans i Helsingfors

Uppvisningen på onsdag är samtidigt generalrepetition för dansen som de ska tävla med i showdansklassen i tävlingen Estradi i Helsingfors på söndag.
– Lite nervöst är det, men mest blir det roligt, är omdömet i omklädningsrummet eller tamburen.
Flickorna drar i de bruna dansbyxor de har fått från Arkipelags garderob, nu ska byxorna sitta bekvämt. Upptill är de klädda i svarta blusar.

Aktiva mammors insats också viktig

– Frejas mamma köpte tyget och min mamma sydde blusarna, förklarar Linnea Nordqvist. Hennes mamma heter Nina Båge.
Dansen de ska tävla med heter ”Fångade av soluppgången”.
– I början av dansen är vi som stenar men när natten kommer och det blir mörkt börjar vi resa oss upp och får fart, när solen igen börjar stiga skyddar vi oss mot den och drar oss tillbaka, berättar Asta Rejström om handlingen i dansen.
Den är baserad på en saga från Finnmarken, även om den nu har förlagts till andra vidder och breddgrader, förklarar Solveig Ekholm.
Hon är mycket imponerad av de dansande flickorna som bor i Nagu och Korpo.
– Det här är första tävlingsgruppen i dans från Nagu någonsin, säger Ekholm som har 20-årig erfarenhet av att vara professionell danslärare vid Arkipelag.

Bygdegården bra adress då även Korpo- och Houtskärsbarn dansar

Många dansande och musicerande barn och unga från Nagu kommer till övningar i Pargas, men de senaste tre åren har Arkipelag också haft grupper i Nagu.
Att hålla träningarna i Bygdegården på Mattnäsvägen gör att avståndet till Korpofärjan är kort, och det finns dansare också från Korpo och Houtskär i grupperna.
– Flickorna i gruppen Vaniljsås har dansat hela den tid jag hållit lektioner i Nagu, och flera av dem tar lektioner också i Pargas, utöver onsdagskvällen i Bygdegården.
Det visar sig att flera tar balettlektioner vid Arkipelag, men också FBK, pianospel, ridning, friidrott med mera räknas upp som hobbyer.

Flera grupper från Arkipelag deltar i Estradi

Andra tävlingsgrupper från Arkipelag deltar också i Estradi så Ekholm åker till Helsingfors på lördag, medan flickorna på söndagen tar buss till Helsingfors och en spännande dag med många medtävlande grupper väntar.
– Det är historisk händelse, oberoende. Vaniljsås skriver showdanshistoria för Nagu, peppar en glad Solveig Ekholm.
Estradi-tävlingen hålls i skolan Suomalaisen Yhteiskoulu (SYK). På lördagen tävlas det i balett, på söndagen tävlar showdansgrupperna. Klassen där Nagugruppen tävlar pågår senare på eftermiddagen.
Kolla en en videosnutt från generalrepetitionen på ÅU:s Facebook.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter