Förflytta dig till innehållet

Nagubon Anna Franzén är ny ordförande för föreningen Finlands öar

Anna Franzén framför en enorm hög med avfall som plockats upp från havet.

Anna Franzén. ÅU-foto


Nagubon Anna Franzén har valts som ordförande för föreningen Föss, Finlands öar rf – Suomen saaret ry. Hon efterträder mångåriga ordförande Tiina Johansson från Jurmo.
Den tvåspråkiga föreningen Finlands öar finns i första hand till för de närmare 9 000 personer i Finland som året runt bor på öar som saknar fast vägförbindelse. Föss ordnar årligen evenemang så att skärgårds- och öbor kan träffas och leder projekt med målsättningen att trygga och utveckla servicen på öarna.
I planerna för kommande verksamhetsår finns bland annat att arrangera ett trafikseminarium om skärgårdstrafiken. Föss ska också stå värd för ett nordiskt läger. Lägret har beviljats understöd från Nordplus och är ett samarbete med våra motsvarande organisationer i Sverige (Skärgårdarnas riksförbund) och Danmark (Sammenslutningen af Danske Småøer). Ö-lägret riktar sig till ungdomar i åldern 12–15 år.
År 2018 var ett mycket aktivt år för föreningen med projekten Ö-Kiva och Expedition Skärgårdshavet. Båda projekten är avslutade, men mycket av det de åstadkom finns kvar. Tack vare stöd från olika fonder arrangerades ett tvåspråkigt Ö-Kiva läger också i sommar, på ön Aspö i början av juni. Lägret väckte stort intresse.
Inom projektet Expedition Skärgårdshavet utvecklades under fjolåret en äventyrsrutt som heter Gäddan & gängets ö-expedition. Rutten består av 15 öar i Åbolands skärgård. Alla öarna har en skylt med olika teman, med information och olika uppgifter. På äventyrsrutten får barnen lära sig om naturen, Östersjöns tillstånd, miljöskydd och skärgårdskultur. En väsentlig del av äventyret är forskarpasset dit man kan markera vilka uppgifter man har utfört och samla stämplar från varje ö man besökt.
På expeditionens hemsida (expedition.foss.fi) hittar man mera information och uppgifter samt ett printbart forskarpass.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *