Förflytta dig till innehållet

Nagu visar vägen – bostäder är svaret

Nya bostäder ska byggas i Nagu, efter en paus på nästan tio år. Nagu har möjlighet att växa, men det kräver aktiva och konkreta insatser. Även andra områden i skärgården har möjlighet att växa.

Alla orter eller kommuner har två alternativ, man växer eller krymper. Det verkar vara någon form av mätare på framgång hur många människor som flyttar till en ort eller till en kommun.

En sak som alla orter borde fundera på är om man ska ge sig in i tävlingen om vem som har grönare granar eller blåare hav. Alternativet till återkommande skrytkampanjer är att genom konkreta åtgärder skapa nya bostäder och ett fungerande lokalsamhälle. När man trivs där man bor, genererar man automatiskt vibrationer som sprider sig till potentiella inflyttare.

Många faktorer inverkar på var man vill och väljer att bo. Samtidigt är det få som har möjlighet att helt fritt välja var de bor. Jobb, ekonomi och andra faktorer kan ange ramarna för var det är möjligt att bo.

Enligt Statistikcentralen sker flyttningsrörelsen främst inom kommuner, endast cirka 1/3 av flyttningsrörelsen sker mellan kommuner. Finländarna flyttar aktivt. År 2018 flyttande man i Finland 595 638 gånger inom en kommun, medan motsvarande antal mellan kommunerna var 288 443. Orsakerna till varför man flyttar är åtskilliga.

I olika undersökningar framkommer det fem huvudsakliga orsaker som inverkar på varför man väljer en viss bostadsort. Forskare Timo Aro, som forskar i flyttningsrörelser, har konstaterat att orsakerna är bostadens läge, fungerande kommunikationer, trivsel, ortens renommé samt befintlig service.

Förutsättningarna för att uppfylla de ovan nämnda premisserna är olika för olika orter. Geografin och befintliga kommunikationer gör att vissa orter har klart bättre förutsättningar för att skapa tillväxt. Samtidigt visar listan att det på nästan alla orter går att skapa expansion, om man fokuserar på rätt saker.

I Åbo byggs det stora mängder nya bostäder. I ÅU kunde man tidigare i veckan läsa att man till och med kan få betalt för att man äger en lägenhet i centrum av Åbo. När man förflyttar sig en bit utanför de centrala delarna av Åbo, är bostadsmarknaden och byggandet också aktivt. Ju längre bort från Åbo man kommer, desto mera knepig blir situationen. Trots en knepig situation finns det möjligheter.

Skärgården är mångas sommardröm, vilket gör att vägen till att göra skärgården till mångas åretruntdröm är kort. För att det ska vara enkelt att välja skärgården året om, måste åtminstone två saker uppfyllas, lämplig och attraktiv bostad och mervärde i vardagen. Mervärde i vardagen handlar om ett lämpligt utbud av offentlig och privat service och möjlighet till en betydelsefull fritid. Att säga exakt vilken service som behövs är inte möjligt, eftersom preferenserna är både olika och många.

Realism behövs också. Risken att man tycker att den egna ortens granar är grönare, än vad de är, är stor. Det finns också några andra fallgropar. Den ena är att man förväntar sig att något som kallas för kommun ska sköta allt. Den andra är att man sätter precis all energi på att tycka illa om grannbyn.

Kommunernas ekonomi kommer via vårdreformen att krympa, vilket betyder ännu större utvecklingsansvar för privata entreprenörer. Genom att man aktivt hatar grannbyn, ger man samtidigt en dålig bild av den egna byn, eftersom man hela tiden lyfter fram grannbyn i stället för den egna hemorten.

I Nagu har man redan för många år sedan fattat modiga beslut. Besluten var inte uteslutande populära när de fattades, men i dag utgör de konkreta åtgärder som genomförts i Nagu en bra grund att bygga vidare från. I Nagu och på andra orter i skärgården, där infrastrukturen finns, måste man nu satsa på bostäder.

Utökade möjligheter att jobba på distans kommer att hjälpa Nagu och hela skärgården att få nya invånare. Samtidigt är det viktigaste av allt att utveckla orten för dem som redan bor där. En fungerande vardag och nöjda invånare är grunden för allt. Ingen vill flytta till en ort där de flesta upplevs som surpuppor.

Att bo i skärgården är attraktivt, men det gäller att berätta berättelsen om hur en fungerande arbetsvecka ser ut, i Nagu och på andra orter. Det är viktigt att hålla kvar de invånare som finns, det är betydlig enklare än att locka nya.

Dela artikeln

3 kommentarer: “Nagu visar vägen – bostäder är svaret

  1. Maria Abrahamsson skrev

    Tom Simola: du skriver så klokt och jag håller med dig ända till detta ”…det gäller att berätta berättelsen om hur en fungerande arbetsvecka ser ut…” Nej, tänkte jag. Inte du också, i denna tröttsamma och missvisande kör om berättelser och/eller narrativ, om allt möjligt. När det handlar om beskrivning och/eller återgivande av fakta. Flera synonymer finns dessutom. I mitt huvud blir ”berättelse” till fiktion. Som jag tycker ska få fortsätta att vara författares arbetsfält.

  2. Bergström Rabbe skrev

    Just så är det. Positiv ledare
    Hoppas lokalpolitikerna läser och agerar.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *