Förflytta dig till innehållet

Några viktiga punkter för god vård av minnessjuka

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Jag vågar tack vare min beteendevetenskapliga och samhälleliga utbildning och erfarenhet av socialarbete och även som anhörigvårdare komma med några viktiga synpunkter som man borde prioritera vid vårdanstalter och servicehem för minnessjuka.
1. Vårdarna ska ha en stark etisk syn på den allvarligt sjuka invånarens mänskliga rättigheter till ett helt och meningsfullt liv.
2. Vårdarna – i synnerhet egenvårdaren – måste känna patientens livsbakgrund. Det hjälper vårdaren att ta i beaktande patientens individuella behov, egenskaper och förmågor, som möjligen ska förverkligas också vid vårdenheten.
3. Patientens anhörig – kanske före detta anhörigvårdare – och egenvårdare måste ordna tillfällen där den minnessjuka kan förverkliga sin kompetens, träffa sina kära, och delta i aktiviteter som möjligen stärker hennes eller hans förmågor.
4. En minnessjuk behöver också vid vårdanstalten en eller flera vårdare som hon eller han kan identifiera. Att vårdarna ambulerar mellan avdelningarna passar inte för detta.
5. En som arbetar med minnessjuka eller mentalt sjuka får inte tänka att patienterna själva har förorsakat sin sjukdom. Att se sig själv som en bättre människa än patienten passar inte i något arbete där man försöker hjälpa patienter.
6. En minnessjuk och hennes eller hans anhöriga måste ha en äkta möjlighet att välja en vårdanstalt eller ett servicehem så att anhöriga kan delta i vården genom att ordna meningsfullt program till den minnessjuka såväl i som utanför vårdhemmet.
7. Många minnessjuka som bor t.ex. på ett servicehem har en långvarig relation till sin egenläkare. Man kan gärna fortsätta relationen särskilt om anhöriga eller den tidigare anhörigvårdaren har samma egenläkare.
8. På en god vårdplats tolkar vårdarna inte invånarnas eller patienternas beteende genom glasögon färgade med minnessjukdom eller Alzheimer. De inser att var och en har sin egen livserfarenhet. Allt beror inte på minnessjukdomen.
9. På en god vårdplats behöver vårdarna inte använda sin arbetstid för att skriva detaljerade rapporter och statistik till administrationen. Vårdarna sitter inte heller med varandra i ett skilt rum, utan lever tillsammans med de minnessjuka.
10. Minnessjukvården ska ha goda resurser – det vill säga tillräckligt många vårdare med god utbildning och bättre lön. Att äta tillsammans med patienterna måste vara gratis.
Leo Lindstedt
Humanist och människorättsaktivist

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter