Förflytta dig till innehållet

Några ord om yttrandefriheten

Diskussionen om Kimitoöns Örö-möte fortsätter nu på riksplanet. I Helsingin Sanomat 28.3.2018 säger revisionsnämndens ordförande Kristian Lindroos: ”När du tar emot ett förtroendeuppdrag, såsom Salonen har gjort, leder det till ett slags tystnadsplikt. Då har man själv begränsat sin yttrandefrihet.”
Jag kan berätta Lindroos: Yttrandefriheten i Finland är garanterad såväl i grundlagen som med flera internationella avtal. Man kan inte avstå från den, allra minst genom yttre påtryckning. Eftersom användningen av kommunens pengar och alkoholservering vid kommunens tillställningar inte har behandlats i nämnden kan inte heller gruppens etiska eller andra regler vara ett hinder för en nämndledamot att tala om dessa saker.
Kommunstyrelsen föreslog 26.3 för fullmäktige att tillsätta ett utskott som ska utreda revisionsnämndens förtroende. Beslutet togs av nämnden på förslag av Kristian Lindroos. Det är Lindroos själv som har gjort fallet till en fråga om yttrandefrihet: skribenten har inte på förhand informerat nämnden om sin blogg och inte begränsat sin yttrandefrihet.
Ska allt man skriver förhandsgranskas av Lindroos?
Alltså ska fullmäktige ta ställning till följande: Kan den grundlagenliga yttrandefriheten leda till misstroende? Kan en dylik beslutsgrund ens vara laglig?
Ett sätt att styra är skrämseltaktik, den vägen har Kimitoön valt. En fullmäktigeledamot kan bli avsatt om hen talar om sådant som någon annan kan uppleva som pinsamt. Man har låtit en bagatell växa till en riksomfattande nyhet. Kimitoön har blivit, vid sidan om Kittilä, ett exempel på en kommun där saker sköts på ett märkligt sätt. I stället för att på ett vuxet sätt ha tagit itu med saken har kommunen valt att överreagera och sålunda skadat kommunens rykte.
Fullmäktige bör i sitt nästa möte säga ett skarpt nej till begränsad yttrandefrihet för fullmäktigemedlemmar och begrava tanken på att tillsätta ett utskott. Man ska öppet kunna diskutera om missförhållanden vare sig det gäller användning av pengar, vindkraft, SOTE eller vad annat som helst som kommer upp på fullmäktiges bord.
Janne Salonen
Kimitoön
Fullmäktigeledamot, revisionsnämndens vice ordförande

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter