Förflytta dig till innehållet

Nådendals nya torgpark är klar — invånarnas idéer formgav parken

park invid stor byggnad
Nådendals nya park har fyllts med idéer som invånarna själva förde fram i en enkät år 2018. Foto: Pressbild

Nådendals nya Torgpark, belägen alldeles invid stadshuset, är fem före klar. På måndag ska ljusen installeras, och efter det är parken öppen för stadsborna.

Parken är fylld med olika aktiviteter för invånare i alla åldrar: Här finns bland annat klätterställningar, en musikbox man kan koppla till med bluetooth, och bords- och sittplatser som ännu ska utrustas med sällskapsspel. Dessutom har den invidliggande gatan fått en ny parkeringsplats samt två laddningsstationer för elbilar, och utrymme för en glasskiosk finns reserverat.

Idéerna till parkens innehåll kommer från en enkät som Nådendal stad utförde år 2018. Stadsborna fick delge sina idéer till parken, och staden fick in ungefär hundra svar med olika önskemål. En klar trend var att parken skulle passa alla åldersgrupper.

— I detta fall var det jättebra att få höra allmänhetens åsikt. Då man befinner sig i kommuninvånarnas vardagsrum är det betydelsefullt att få höra åsikter, så vi inte är helt ute på villovägar, säger Nådendals stadsarkitekt Oscu Uurasmaa.

Parken har byggts på ett litet gräsmattsområde vid Nådendal torgs kant, bredvid Henriksgatan och stadshuset. Gräsplätten har inte brukats för något ändamål, och i samband med att stadshusets parkeringshalls takstruktur skulle renoveras inleddes också parkbygget.

Allt vanligare att lyssna på invånarna

Uurasmaa upplever att liknande projekt, det vill säga där kommuninvånarnas röst blivit hörd i planeringen, har blivit allt vanligare inom stadsplanering. Han säger att längs med åren har konceptet också utvecklats: Bland annat har man lärt sig formulera frågor bättre, så att man enklare kan använda sig av invånarnas svar.

— Det tråkigaste är då man ställt frågor som kommuninvånarna svarar på, men att svaren inte till slut kan påverka processen. Det är viktigt att kunna ordna en sådan sorts växelverkan där invånarna faktiskt har möjlighet att påverka.

Sist och slutligen måste projekt förverkligas inom realistiska ramar, men tack vare invånarenkäten kunde man i förverkligandet betona de idéer som fick mest understöd. I torgparkens fall har man lyckats bra: bland annat var en glasskiosk, sittplatser och lekområden bland de oftast förekommande önskningarna. Majoriteten av invånarnas idéer kunde förverkligas.

Uurasmaa är tacksam över alla de förslag som skickades in, och säger är utgångspunkten är att tjänstemän inte kommer på allt själva. Över lag blir slutprodukten oftast bättre då invånarnas åsikt beaktas i projekt.

— Då kommuninvånare, politiska beslutsfattare och andra aktörer samlas bär diskussionen ofta frukt.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *