Förflytta dig till innehållet

Mysteriemarinad lockar läckergommar till Korpo

Hemligt recept. Marinaden testades fram i början av 1990-talet, och mer än att den är tomatbaserad och innehåller 15 kryddor får man inte veta. Foto: Johan Backas


– Var beredd på att det blir klottigt, det är med fingrarna man ska äta dem!
Det är krögaren Kjell Erikssons sista uppmaning till mig, som besöker restaurang Buffalo i Korpo för att för första gången smaka på de revbensspjäll som vuxit till ett fenomen de senaste årtiondena.
Revbensspjällen, som enligt krögaren helst ska serveras med ugnspotatis med vitlöksmajonnäs, ser läckra ut där de ligger på tallriken på det soldränkta bordet på terrassen.
Först har de ångkokats, sedan marinerats för att till sist grillas. Själva köttet som är inhemskt är inte hemligheten, det är köpt från partihandeln.
Det är marinaden som gör att gäster från både när och fjärran besöker Buffalo.
– Marinaden är tomatbaserad och innehåller 15 kryddor. Mera säger jag inte, receptet är hemligt, säger Eriksson.

Vill utveckla. Kjell Eriksson driver också gästhamnen Verkan med cirka 60 båtplatser och butiken. Länge har han funderat att övernattning kunde vara nästa grej att satsa på. – Jag gick i land från båtarna och tänkte att det här skulle vara normalare jobb, men det är nog mera 24/7 än 8-16, säger han. Foto: Johan Backas


Han har själv hyrt och drivit krogen sedan 1998. Fastighetsägarna startade själv i början av 1990-talet upp restaurangverksamheten i mindre skala. När de gav över till Eriksson följde marinadreceptet, som de själva prövat sig fram till, med.
– När jag tog över var varannan såld portion just ribs. Men i takt med att vi byggt ut restaurangen och menyn vuxit har andelen minskat även om antalet portioner blivit klart fler. Nu skulle jag gissa att omkring var tredje portion är ribs, det betyder tusentals portioner, säger Eriksson.
Jag känner mig nästan som en forntida jägare när jag hugger i revbensspjällen med bara händerna.
Marinaden är kryddig men inte för stark, och i gommen byggs känslan upp: jag vill ha mer.
Till vardags är jag en stor vän av potatis i alla former, förutom just ugnspotatis som är torra och tråkiga att äta.
Den rejält tilltagna majonnäsportionen ser ändå till att den här ugnspotatisen slinker ner lätt.

Redo inför sommaren. Den 9 juni blir det sommarstart vid restaurang Buffalo med mångsidigt program där bl.a. FBK, båtklubben, en bilfirma och musiker deltar. Foto: Johan Backas


Medan jag slukar maten hinner jag tänka att det här är den perfekta maträtten om man äter med småbarn och vill försäkra sig om att deras ätande ligger på partnerns ansvar.
För fingrarna blir verkligen klottiga. Högen med servetter och de två våtservetterna kommer väl till pass.
Kvar på tallriken ligger kring dussinet små revben och lite foliepapper.
Det var dom godaste revbensspjällen jag någonsin ätit. I och för sig var det också de första revbensspjällen jag någonsin ätit.
– Ganska ofta får vi höra att det är Finlands bästa ribs, säger Eriksson som själv äter av dem minst en gång i veckan.
– Men det är klart, på semestern på en solig uteservering i sommarskärgården har folk också lättare att berömma. Det är inte enbart hur maten smakar som spelar roll, säger Eriksson.
Enda gången han hört något negativt är om revbensspjällen varit för brända.
Som marknadsföring tycker Eriksson att djungeltelegrafen är oslagbar. Varje sommar får han otaliga gånger höra att folk kommit till Korpo för att de hört så mycket gott om revbensspjällen.
– Och visst har vi många stamkunder också, som kommer minst en gång per år bara för att få äta ribsen.

Gammal armébyggnad. I den här lilla delen inleddes restaurangverksamheten i början av 1990-talet, sedan dess har restaurangen byggts till i flera omgångar. – Jag överväger att förstora den igen, så att också större julbord och fester kunde hållas inomhus vintertid, säger krögaren Kjell Eriksson. Foto: Johan Backas

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter