Förflytta dig till innehållet

Myndighetsvarning: Företag försöker lura kunder att byta ut oljeuppvärmningen i småhus

Pixabay
Pennor, en skiss och ett miniatyrhus.
Staten kan erbjuda understöd till hus som byter ut oljeuppvärmningen mot mer miljövänliga uppvärmningsformer. Stödbeslutet skickas alltid direkt till kunden, inte till entreprenören.

Närings-, trafik- och miljöcentralen varnar för felaktig information och bedrägerier med koppling till det statliga understödet för att byta bort oljeuppvärmningen i småhus.

Myndigheten har fått kännedom om fall där entreprenörer i uppvärmningsbranschen gett felaktig information om villkoren för det statliga understödet till kunder.

Närings-, trafik- och miljöcentralen meddelar att grunderna och villkoren för beviljande av understöd finns på centralens webbplats.

I vissa fall har en entreprenör skickat ett meddelande som liknar ett understödsbeslut från Närings-, trafik- och miljöcentralen till en kund. Myndigheten betonar att den aldrig skickar uppgifter om understödsbeslut till entreprenören, utan de skickas direkt till husägaren.

”Aktörerna inom branschen är i regel pålitliga. Vi anser det dock vara viktigt att varna dem som byter ut oljeuppvärmningen och uppmana dem att vara vaksamma. Om kunden litar på de felaktiga dokument eller muntliga uppgifter som entreprenören ger finns det en risk för att renoveringen inte uppfyller understödsvillkoren och att understödet inte fås”, säger gruppchef Vesa-Pekka Heikkilä i närings-, trafik- och miljöcentralens pressmeddelande.

Det har varit möjligt att ansöka om statligt understöd för att ersätta oljeuppvärmningssystemet i småhus med andra uppvärmningsformer sedan i fjol. Understödet är antingen 2 500 euro eller 4 000 euro, beroende på vilket ersättande uppvärmningssystem husägaren väljer.

Totalt har närmare 18 000 husägare redan ansökt om understöd för byte av oljeuppvärmningen, uppger närings-, trafik- och miljöcentralen. Alla ansökningar har ännu inte behandlats.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter