Förflytta dig till innehållet

Mycket oroväckande och åter en gång dåligt skött!

Åbo Underrättelsers logo

Vi har som stödförening till bl.a. eleverna i S:t Olofsskolan fått lov att följa med den likgiltighet staden uppvisar beträffande det akuta behovet av en grundrenovering av S:t Olofsskolan, det enda svenskspråkiga högstadiet här i Åbo.

Men det är ju inte bara en lösning på det problemet vi alla väntar på; samtidigt håller de skrala utrymmena på att svämma över då elevantalet hela tiden stiger. Med facit i hand har skolan redan nu närmare 100 elever för mycket (25-30 % ! ), då den egentligen ska rymma ca 320 elever. Och det slutar inte här, för inför nästa läsår kalkyleras det med 30 elever till och under de två följande med sammanlagt över 50. Då har elevantalet nått 500.

Matsalen är avvägd för att serva något över 200 elever – nu under Covid 19 –tider äter man i hela 7 turer, och med ökat elevantal kommer man knappast mera ifrån det utan måste snarare öka på turerna. Klassrummen har redan länge varit för få och man har fått tilläggsrum från Arbis. Skolbibban har delvis fått agera klassrum och det saknas totalt några utrymmen för annan elevverksamhet än undervisning. Att skolgården dessutom är misslyckat liten med direkt inga som helst elevvänliga lösningar gör inte situationen bättre.

Nu säger det sig själv att vi inte ska ha några tillfälliga lösningar. Det behövs omgående mera bestående förändringar, kanske helst i form av närliggande tilläggsutrymmen och en direkt start av en genomtänkt fastighetsrenovering. Den senaste renoveringen lär vara från början av 1990-talet, så en omfattande modernisering behövs. Om staden lovar ett fullständigt nytt skolhus tar det, om vi ser optimistiskt på det, minst 5 år innan det står färdigt, och så länge klarar det sig bara inte! Vi riktar därför ögonen mot omkringliggande utrymmen.

Men här måste man beakta att de ska ligga i en mera omedelbar närhet både för att främja smidighet och trafiksäkerhet. Härtill måste man ju lägga att de ska vara (eller snabbt kunna göras) väl fungerande. Dessutom vill vi redan nu betona att vi inte tror på någon sådan lösning, där de svenska eleverna skulle inhysas i en finsk skola – inte ens för begränsad tid!   

Nu om någonsin behöver vi beslutsamhet, förnuft och snabba tag. Tag rektorn med i all planering för han vet bäst behoven, besök tänkbara utrymmen och håll oss informerade. Vi vill att våra ungdomar oavbrutet kan få sin undervisning i ändamålsenliga och vettiga förhållanden. Vi vill ha besked under våren! Arrangemangen måste ju fungera redan då nästa läsår börjar.

Hem och Skola i Åbo r.f.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter