Förflytta dig till innehållet

Nattliga snöskoterförare körde in i mur och häck

Tillåtet på isen. Men på landbacken måste man ha markägarens lov för att köra snöskoter, även om man kör i snöskoterspår.


Hela 9 500 besökare granskades i fjol på statliga Forststyrelsens marker runtom i Finland. Det fanns mest att anmärka på terrängtrafiken.
Över 20 procent av snöskoterförarna gjorde sig skyldiga till lagöverträdelser så som att utan lov köra i snöskoterspåren.
– Markägarens lov behövs alltid för snöskoterkörning, också på snöskoterspår. Bara på officiella snöskoterleder får man köra utan markägarlov, säger Juha Ahonen, överinspektör för Forststyrelsens jakt- och fiskeövervakning.
Ett allt större problem är olaglig körning utanför spåren, många vill köra på orörd snö.
– Då kan de i värsta fall orsaka skador för plantskog eller störa rovfåglarnas häckning, säger han.
I Dragsfjärd fick Henrik Josefsson i Kulla nyligen väckning vid fyratiden på morgonen då tre snöskotrar var ute på äventyr. Resultatet: Skadad stenmur, sönderkörd häck.
– Då jag gick ut för att se om någon var skadad fick de bråttom därifrån. När ska det här snöskoterrallyt sluta? På isen, där snöskotrar visserligen får köra, far de fram med en himla fart också då de passerar skidåkare, säger han.
Några kilometer därifrån fick jordbrukaren Anders Abrahamsson i februari se hur snöskoterförare körde över hans åkrar – höstsådda åkrar där man absolut inte borde köra med snöskoter. Snön packas och ligger kvar längre, det blir isbränna, förstörd gröda och snabbt skador för tusentals euro.
– Jag vet vilka som körde men de blånekar. Varken jag eller polisen kan göra någonting. Men kanske det har någon effekt, att de får höra att de verkligen ställer till med skada, säger han.
Minimiåldern för att köra snöskoter är 15 år. Om man kör på en officiell led för motorkälkar eller korsar vägar måste man ha körkort för traktor, bil eller motorcykel.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter