Förflytta dig till innehållet

”Mycket har sagts om producenternas svaga förhandlingsposition i livsmedelskedjan, men lite har gjorts för att förbättra den”

man med glasögon och blårutig kragskjorta tittar in i kameran

Det här är en debattartikel, åsikterna är skribentens egna.

Med en producentorganisation avses en sammanslutning som på eget initiativ inrättats av producenter av en viss jordbruksprodukt, t.ex. spannmål, i syfte att förbättra producenternas ställning på marknaden, till exempel genom planering av gemensam produktion, inköp, marknadsföring och försäljning.

Det totala antalet producentorganisationer i EU:s medlemsstater är cirka 3 500, men i Finland har de hittills varit ytterst få. Det finns ett stort antal producentorganisationer i Frankrike och Tyskland.

Mycket har sagts om primärproducenternas svaga förhandlingsposition i livsmedelskedjan, men lite har gjorts för att förbättra den.

Tydligen har man trott att tack vare den över hundra år gamla andelsrörelsen sköts saker och ting liksom som av sig självt.

I Finland har jordbrukarna i stor utsträckning samarbetat inom djurhållningssektorn genom andelsföretag. För närvarande finns det ringa samarbete inom växtodlingen. Producentorganisationerna kan enligt lag komma överens om kvantiteter, kvalitet och priser, och denna praxis anses inte vara en kartell. Andelsföretagen kan till exempel inte göra detta utan anklagelser om karteller.

Producent organisationen eller branschorganisationen godkänns av Livsmedelsverket på ansökan.

Stöd för att bilda en producentorganisation beviljas på ansökan av NTM-centralen. Producentorganisationer kan godkännas inom alla sektorer av jordbruksproduktionen.

Det finns för närvarande nio producentorganisationer i Finland. Dessa finns inom grönsaks- och bärsektorerna, men också inom får-, ägg-, mjölk- och potatissektorerna.

Särskilt inom spannmål, oljeväxter och specialgrödor samt nötkött skulle det finnas utrymme för samarbete, men ännu är inte en enda producentorganisation verksam inom dessa sektorer i Finland.

I en producent organisation, som till exempel kan vara ett aktiebolag, måste jordbrukarna ha en dominerande ställning. Genom undantag från konkurrensreglerna får en erkänd producentorganisation för medlemmarnas räkning förhandla fram avtal om leverans av deras jordbruksprodukter. Syftet är att stärka förhandlingspositionen gentemot handel och industri.

I synnerhet för spannmål, oljeväxter och specialgrödor skulle det redan ha funnits ett stort behov av producentorganisationer.

Om skörden har överskridit Finlands användningsbehov har köparna sänkt sitt inköpspris under producentprisnivån i Centraleuropa.

I synnerhet skulle en producentorganisation i form av ett aktiebolag kunna ta på sin dagordning till exempel export av överskott av spannmål och oljeväxter.

Det nuvarande läget kan vara gynnsamt för producentorganisationer, med beaktande av förändringar i den internationella handeln till följd av Rysslands aggressionskrig mot Ukraina.

Det finns allt fler högutbildade personer bland jordbrukare som kan anställas till att leda producentorganisationer. Utbildning om producentorganisationer borde ingå i utbildningsprogram inom jordbrukssektorn.

Här kan du läsa fler kolumner av Esko Kiviranta.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter