Förflytta dig till innehållet

Mycket förbättras nu i de populära nationalparkerna – Tykö och Kurjenrahka hade rekordmånga besökare i fjol

Annina Suominen
en stuga och skog
Coronapandemin syntes inte i ytterskärgårdens nationalpark på samma sätt som i till exempel Kurjenrahka nationalpark. Ovanligt många tillbringade tid här i fjol – men trenden att besöka Finlands nationalparker har överlag ökat de senaste åren.

Forststyrelsen ägnar just nu en hel del tid åt att förbättra nationalparkerna. Den nuvarande regeringen har beviljat miljoner i tilläggsanslag för att upprusta serviceanläggningar, byggnader med mera de senaste åren.

I nationalparkerna byggs bland annat toaletter, trappor och ledstänger.

– Det visade sig att våra anslag varit ganska blygsamma och en hel del anläggningar har börjat förfalla. Vi har nu försökt reparera gamla skulder och försöker få det mesta klart i sommar. En del blir klart först 2022, anslagen är beviljade fram till dess, säger Trygve Löfroth, områdesplanerare i Egentliga Finland.

I Skärgårdshavets nationalpark förnyas bland annat Gångbron mellan Konungsskär och Birsskär söder om Korpo.
– Den byggdes på 1990-talet och börjar bli i dåligt skick, säger Löfroth.

På Örö, som är nationalparkens enskilt flitigast besökta resemål, rustas vattenförsörjningen upp. Även nya bryggor byggs, liksom man gjorde på Bodö i fjol.

SkärgårdsblomsterCarina Holm
Skärgårdshavets nationalpark är ett vackert och sevärt område i ytterskärgården.

Skärgårdshavets nationalpark ligger i den södra delen av Skärgårdshavet. Det praktiska arbetet på områdena som ägs av staten sköts av Forststyrelsens arbetsgrupper med bas i Kasnäs och Korpoström.

Två av arbetsgrupperna arbetar med naturvårdstjänster medan två förutom det sysslar med reparation och service av byggnader och serviceanläggningar. En del av arbetet köps av privata aktörer.

Därtill utför rekordmånga personer i Skärgårdshavet karteringar, artinventeringar samt gör upp naturvårdsplaner för områdena.

– Vi har också börjat göra en uppdatering av vår gamla skötsel- och dispositionsplan från år 2000. Det vill säga hur de olika skyddsområdena ska används, hur servicen byggs ut och var besökare tillåts. Det gäller hela Skärgårdshavets biosfärsområde, där nationalparken inkluderas.

Arkiv/Annina Suominen
Kurjenrahka nationalpark ligger ungefär 35 kilometer från Åbo centrum. Den 29 kvadratkilometer stora parken breder ut sig i flera kommuner och en vacker vy kan ses över sjön Savojärvi, bland annat från naturstugan Kurjenpesä.

Nedskräpning ett problem främst på landbacken

Omkring 80 000 personer besökte Skärgårdshavets nationalpark i fjol. År 2019 besöktes nationalparken av 7 000 personer fler än 2018, men i stort sett har antalet besökare hållit sig på en ganska stabil nivå med 80 000 besökare per år.

Coronapandemin syntes inte i ytterskärgården på samma sätt som i de två andra nationalparkerna i Egentliga Finland som Löfroth ansvarar för, Tykö och Kurjenrahka. Tykö nationalpark hade 123 000 besökare i fjol jämfört med 108 000 år 2019.

– Det beror troligen på att man måste komma med egen båt till många öar i Skärgårdshavets nationalpark. På vissa öar har det säkert märkts en ökning i antalet besökare. Men till exempel på Jurmo har inkvarteringarna nog varit fullbokade även tidigare år, säger Löfroth.

Antalet besökare i nationalparkerna i Finland har överlag stigit de senaste åren, men coronapandemin gav en skjuts framåt då flera finländare tillbringade tid utomhus och semestrade lokalt.

Problem med nedskräpning och dåligt beteende i allmänhet är ett problem i nationalparkerna på land precis som i resten av samhället.
– Till exempel så gör folk upp eld på andra platser än i eldstäderna ibland, då eldstäderna inte räcker till för alla, säger Löfroth.

Besökarna i Skärgårdshavets nationalpark sköter sig däremot ganska bra.
– Den ligger så pass långt ut i havet att det inte kommer vem som helst dit. Det som märks mest är slitage, säger Löfroth.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter