Förflytta dig till innehållet

Mustiga soppor som värmer i höstmörkret

Foto: Sofie Sergelius

Värmande vitlökssoppa

I receptet används hela vitlökar, inte enskilda vitlöksklyftor.
Fyra portioner
Soppa
7 st vitlök
0,5 dl olivolja
1 msk smör
4 st gul lök
2 tsk färsk timjam
1 tsk torkad oregano
1 tsk salt
0,5 tsk grovmalen svartpeppar
2 st grönsaksbuljongtärning
5 dl vatten
8 dl grädde
Krutonger
4 skivor skärgårdslimpa
2 msk smör
2 tsk olivolja
2 krm salt
Basilikaolja
0,5 dl färsk basilika
2 msk olivolja
1 krm salt
Värm ugnen till 175 grader.
Halvera vitlökarna och placera med den skurna sidan neråt i en ugnsform. Ringla över olivoljan och ställ in i ugnen. Rosta vitlöken i 60 minuter på mellersta falsen.
Skala och finhacka löken medan vitlöken är i ugnen. Klicka smör i en kastrull och fräs löken på medelvärme i ett par minuter. Rör ner timjan, oregano, salt och peppar och fräs i ytterligare två minuter.
Ta ut vitlöken ur ugnen och låt svala ett par minuter. Ta bort skalet. Vitlöksklyftorna borde ha fastnat i botten av ugnsformen vilket gör att skalen lossnar lätt. Häll de skalade och rostade vitlöksklyftorna i kastrullen. Tillsätt vatten, kycklingbuljongtärningar och sjud på medelvärme i 15 minuter.
Gör krutongerna genom att skära skärgårdslimpan i tärningar. Hetta upp smör och olja i en stekpanna och stek krutongerna på hög värme i 5–10 minuter. Salta och häll över i en skål.
Gör basilikaoljan genom att lägga den färska basilikan, olivoljan och saltet i en mortel. Stöt basilikan tills den blandats ut med oljan.
Tillsätt grädde i den sjudande soppan, hetta upp och häll över i matberedare.
Kör i matberedaren tills soppan har en slät konsistens. Det går även att använda en stavmixer.
Servera soppan med krutongerna och basilikaoljan.

Foto: Sofie Sergelius

Jordärtskockssoppa

Jordärtskockssoppan fungerar både som förrätt och som huvudrätt.

Två portioner
250 g jordärtskocka
150 g mjölig potatis
7 dl vatten
1 st grönsaksbuljongtärning
1 st vitlöksklyfta
1 krm vitpeppar
2,5 dl havregrädde
Skala jordärtskockorna och potatisen. Skär i fyra delar och lägg i en medelstor kastrull.
Tillsätt sex dl vatten, grönsaksbuljongtärningen och vitlöken.
Koka i 25 minuter.
Mixa soppa fint med hjälp av en stavmixer och tillsätt vitpeppar.
Koka upp och häll i havregrädde.
Sofie Sergelius

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *