Förflytta dig till innehållet

Museistuga får ny färg med talkoinsatser

Ella Janssons stuga. Donerades till Pargas hembygdsförening 1988.


Pargas Ports Rotaryklubb, Pargas Rotaryklubb och Lionsklubben Parainen-Pargas har med gemensamma krafter gett Pargas hembygdsförening en värdefull gåva: Arbetsinsatserna med vilka Ella Janssons stuga på Gamla Malmen får ny färg.

17 år sedan senaste målning

Ella Janssons stuga donerades 1988 till hembygdsföreningen, som i år fyller 90 år. Stugan målades också år 2001 av lokala Lions.
Nu är det dags igen och under några kvällar har 6–8 aktiva män från tre föreningar gett stugan och grinden in till dess gård fräsch gul färg.
– Det här är ett exempel på ett projekt bland många allmännyttiga som våra föreningar gör, funderar Marcus Lepola, aktiv i Pargas Ports Rotary och Bo Lindberg, aktiv i Lionsklubben.
De är båda också museiaktiva, men det är inte någon förutsättning för talkojobbet vid Ella Janssons stuga.

Inne på gården. Marcus Lepola och Bo Lindberg.

Några panelbräder byts ut

– Dörrens panel ska bytas ut och någon murken panelbräda på husfasaden också, men mestadels handlar det om att skrapa och måla, säger Lepola.
Solen gassar i försommarkvällen och förutsättningen för målandet är god, målarna får snarast se till att inte måla i alltför stark sol. Stegar flyttas på och fler målare strömmar till.
Att det är tre föreningars aktiva kan man inte märka, de har alla samarbetat tidigare. De har både gemensamma projekt och separata.

Många slags talkoinsatser

I Pargas står Pargas Ports Rotary till exempel för skötseln av grillplatsen på ön Tjuven, och föreningen har donerat medel till offentliga hjärtstartare. Samma kväll som målningstalkot pågår ska en hjärtstartare flyttas från vinterförvaringen i M-Market till gästhamnen.
Bland Pargas Rotaryklubbs talkoinsatser kan nämnas trädplanteringar i Centralparken, anläggandet av Rosenparken intill stadshuset och skötseln av naturstigar på Lemlaxön.
Lionsklubben har bland annat stått för anläggandet av en frisbegolfbana till Pargas, den som först fanns i Centralparken och senare flyttades och utvidgades till en 18-hålsbana i Finby.
På målningstalkot deltog inte några kvinnor, men samtliga klubbar är öppna för båda könen.

Ella Janssons museistuga

  • Donerades till Pargas hembygdsförening 1988 då Ella Jansson dog. Donationen var hennes vilja.
  • Hon var bokförare och jobbade i Åbo, i stugan i Pargas bodde hon om somrarna. Hon var ett av fyra syskon i en sjömansfamilj.
  • Stugan är öppen under olika evenemang på Gamla Malmen, och kommer åtminstone två gånger i sommar att hållas öppen. Interiören och inredningen går i den stil den var under Ella Janssons tid.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter