Förflytta dig till innehållet

Muminglädje och sköra muggar

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.


Den nionde augusti, på Tove Janssons födelsedag, kommer den nyaste Muminmuggen till salu. En specialmugg som bara kan köpas under 24 timmar. Alarmen på telefonen är redan satta, inte en chans att jag tänker gå miste om den vackert rosa och blåa muggen.
En teori om varför Muminmuggarna är så populära är att de påminner oss om barndomen. Precis som många andra finländare har Mumin och Muminmuggar varit en del av min barndom. Min första Muminmugg fick jag på posten till tvåårspresent.
På mitt jobb på Sverigebåten för två somrar sedan insåg att jag får Muminmuggar till rabatterat pris i presentbutiken, och här är jag nu med dryga 25 muggar som inte längre får plats i sin hylla.
På loppis slänger jag längtande blickar efter muggarna som kostar 40 euro, men som min studerandebudget inte låter mig köpa till vardags. Sommarens lyckligaste stund var en Lilla My-mugg värderad till 20 euro som jag hittade för 18 euro.
Jag vet att praxisen hos de flesta samlare är att lämna klisterlappen på och ställa muggen på hyllan för att den ska behålla sitt värde. Det gör inte jag, jag gillar att använda mina muggar och blir glad i själen då hela kaffesällskapet dricker ur vintermuminmuggar en kall dag i januari.
Min något klumpiga pojkvän får dock inte röra specialmuggarna, och jag hoppar nog till om någon rör om med sked i kaffet och skrapar insidan av muggen. Muggarna ska användas, men försiktigt.
De mest värdefulla Muminmuggarna, exempelvis Fazermuggen och Mumin drömmer-muggen, är värda tusentals euro och är alla samlares dröm. Detta har också lett till att Muminmuggar blivit allt populärare stöldgods. Tänk att tvingas förvara en mugg i bankfacket.
En annan teori om varför muggarna är så populära är att de är färgglada och har en berättelse bakom motiven. Jag tror muggarnas popularitet handlar om en kombination av de två teorierna. Själv ger muggarna mig en känsla av trygghet och nostalgi.
Därför kommer jag om dryga två veckor, antagligen tillsammans med halva Finland, sitta uppe vid midnatt för att få tassarna på det senaste tillägget i samlingen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter