Förflytta dig till innehållet

MT: Posten kan upphöra med att dela ut tidningen redan 2025

John Eriksson/SPT

Posti med stora bokstäver på en tegelvägg.John Eriksson/SPT

Posten/Posti Foto: John Eriksson/SPT


Postens vd Heikki Malinen säger till Maaseudun Tulevaisuus att de närmste åren kommer att vara mycket svåra när det gäller brevutdelningsverksamheten. Han tror att papperstidningar kommer att delas ut längre än brev. Malinen bedömer att Posten kommer att dela ut papperstidningar åtminstone till 2025–2030.

Mängden post minskar hela tiden. Enligt Maaseudun Tulevaisuus har andelen adresserade brev under det första halvåret 2019 minskat med 13 procent jämfört med motsvarande tidpunkt året innan. Enligt tidningen har Postens omsättning minskat med 70 miljoner euro på grund av den minskade andelen brev- och tidningsutdelningar.
Förra veckan meddelade Posten att de anställda som sorterar paket och näthandelsvaror kommer att flyttas över till ett mindre förmånligt kollektivavtal. Det gäller över 700 anställda. Lönerna sänks i medeltal med 30 procent och i värsta fall med 50 procent, uppskattar Post- och logistikunionen (PAU).
I tisdags berättade PAU att man avbryter strejken. PAU har fått en tilläggsutredning till kommun- och ägarstyrningsminister Sirpa Paateros (SDP) önskemål om en timeout. Utifrån den kan PAU avbryta strejken tills vidare, meddelade PAU på tisdagskvällen. PAU förutsätter att Posten förflyttar sorteringspersonalen på Paket- och näthandelsgruppen tillbaka till Posti Ab så att avtalsförhandlingarna kan återupptas från tomt bord.
Enligt Malinen eftersträvar Posten efter flexibilitet genom att byta kollektivavtal.
Paketen levereras huvudsakligen i slutet av veckan och brevförsändelser delar bolaget i praktiken ut bara fyra dagar i veckan, enligt Maaseudun Tulevaisuus.
Trots att paketutdelningsverksamheten växer har konkurrensen också ökat kraftigt. Malinen säger till Maaseudun Tulevaisuus att bolaget nu inom distributionsverksamheten har 16 konkurrenter i Finland och flera andra utländska konkurrenter inom paketutdelningen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter