Förflytta dig till innehållet

Motståndet växer mot Veritas byggplaner i Åbo

Plats för nybygge. Här vill Veritas bygga sitt nya huvudkontor. I den senaste versionen har den planerade byggnaden flyttats så att den inte blockerar infarten till sommarteatern. Grafik: Paul Söderholm


På måndag nästa vecka tar Åbo stads utvecklingssektion ställning till frågan om staden ska sälja tomten vid Paavo Nurmis allé 3 till Pensionsförsäkringsbolaget Veritas.
Veritas vill bygga ett nytt huvudkontor på tomten som i dag hyrs av stödföreningen för Samppalinna sommarteater.
Planerna har väckt motstånd hos föreningens medlemmar och hos invånarna i grannskapet.
På måndagen ordnades en syn på tomten där tjänstemän från staden och förtroendevalda i stadens utvecklingssektion deltog.
Också motståndarna var på plats för att höra om planerna.
Avsikten är att Åbo stad och Veritas ingår ett föravtal om en försäljning av tomten som gränsar till idrottsparken.
Veritas är beredd att köpa tomten för 1,6 miljoner euro förutsatt att staden gör en detaljplaneändring som tillåter att man bygger en affärs- och kontorsfastighet på tomten.

Heikki Sankari (t.v.), verksamhetsledare i stödföreningen för Samppalinna sommarteater, redogör för föreningens åsikter inför deltagarna.


– Vi protesterar kraftigt mot de här planerna. Vi anser att tomten ska förbli en park, säger Heikki Sankari, verksamhetsledare i stödföreningen för Samppalinna sommarteater.
Föreningen är villig att köpa tomten.
– Vi har lämnat in ett anbud på knappt 1,6 miljoner euro till staden. Får vi köpa tomten tänker vi föreslå att man inrättar en körsbärspark med en amfiteater. Och parken ska vara öppen för alla, säger Sankari.
Föreningen anser att ett nybygge på tomten förstör miljön och försvårar sommarteaterns verksamhet.
Enligt de ursprungliga planerna skulle byggnaden blockera sommarteaterns infart och biljettförsäljning.
Nu har Veritas i samarbete med arkitektbyrån Schauman Arkitekter presenterat en modifierad version av byggplanerna där byggnaden placerats längre ner mot ån på tomten. Det gör att den inte blockerar infarten till sommarteatern.

Syn. Tjänstemän och förtroendevalda i Åbo stad synar planerna för tomten där Veritas vill bygga nytt huvudkontor. Närmast kameran fr. v. Arkitekt Juha Randelin och politikerna Toni Eklund, Mikael Miikkola och Henri Toivari.


Men också invånarna i grannskapet protesterar mot planerna.
Invånarföreningen Martinrantaseura har sänt en skrivelse till förtroendevalda och stadens ledning där de motsätter sig en försäljning och att tomten bebyggs.
Föreningen som har 400 medlemmar hör till de största stadsdelsföreningarna i Åbo.
– Vi vill att tomten ska bevaras som park och att sommarteaterns verksamhet tryggas, säger invånarföreningens ordförande Sirpa Kumlander.
– Tillåter staden ett nybygge på tomten kommer vi att besvära oss så långt det bara är möjligt.
Viceordförande Markku Ahti vill inte ta ställning till eventuella besvär i det här skedet, men säger att tomten inte är lämplig för ett nybygge.
– Vi har inget emot att Veritas bygger nytt kontor i centrum, det är ett bättre alternativ än att de flyttar bort från centrum. Men vi anser att tomten vid sommarteatern inte passar för ett nybygge. Den ska bevaras som park. Staden har andra tomter i centrum som man kan bygga på, säger Ahti.
Sektionens ordförande Toni Eklund (SDP) tycker att det är bra att man för en öppen diskussion kring planerna.
– Det är viktigt att det finns tillräckligt med information som grund för beslutsfattandet, säger han.
Medlemmarna i sektionen efterlyste också mera information i frågan inför nästa veckas möte.
– Den senaste versionen av planen verkar inte helt omöjlig. Men vi måste få mera information så att vi kan få en helhetsuppfattning över läget innan vi kan fatta ett beslut, säger Mikaela Sundqvist (De Gröna)
Veritas hade ingen representant på plats under synen.
Fastighetsdirektör Peter Karlsson anser att det räcker med arkitektbyrån var på plats och redogjorde för planerna.
– Arkitektbyrån representerar ju oss. Vi hoppas också kunna föra en konstruktion diskussion med alla parter kring planerna, säger Karlsson.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter