Förflytta dig till innehållet

Mors dag

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Matproduktion. Vad vill en Åbomamma ha på mors dag, hur uppvaktas hon på bästa sätt?

Vill en mamma ha en mysig ny badrock, ett par skinnhandskar, en lyxig märkesväska, en dag på spa eller blir hon överlycklig om hon själv få välja? Kanske vill hon mest umgås med sitt barn över en måltid.

Om vi går bort från det kommersiella. Vad vill en mamma ha rent generellt? Från den dagen hon får veta hon är gravid till första ögonblicket med sin avkomma tätt intill och blir så att säga en mamma på riktigt. Vad vill hon? Vara med sitt barn så klart! Oftast kommer viljan att beskydda och ta hand om det nyfödda barnet instinktivt och kärleken är nästan för stor.

Vet ni vilka som aldrig får chansen att vara mammor på riktigt? De som mest betraktas som maskiner, vars uppgift är att generera optimal vinst åt andra. Vissa får vara där när barnet föds, och en stund efteråt. Andra mammor får aldrig ens vara med när deras barn ser ljuset. En del mammor får finnas där för sina barn, men de lever ständigt i en förtryckande ordning.

Kossan, hönan och suggan med mera i djurfabrikerna får aldrig utlopp att göra vad som faller sig naturligt. De är inte satta här i livet för att vara mammor. Människan har bestämt att de är här för att ”ge” oss mjölk, ägg och bacon. Måntro produkter som kommer ingå i de flesta morsdagsmåltider?

Välj bort förtryck på morsdag. Välj veganskt, icke djurtestat. Skänk en slant i mammas ära till djurrättsfrämjande organisationer eller djurfristäder. Kärlek till alla mammor!

Johanna Månsson

Dela artikeln

2 kommentarer: “Mors dag

 1. Gunilla von Porat skrev

  Det här är väl ändå tokigt! En höna bry sej om sin kyckling!
  En gammal berättelse lyder:
  Gud säger åt människan att hon är dåraktig. ” Du tror att din unge är vackrast i världen, men du har fel! Till straff ska du få ta hand om det i många, långa år, medan de andra ungarna blir självständiga så snart de inte behöver matas utan ger sin mor frihet”.

  De enda landlevande djur som blir kvar med sin mor och släktingar i fullständig harmoni är såvitt jag vet elefanten.

 2. Emma Andersson skrev

  Tack för denna insändare. Jag håller med: kärlek till alla mammor!

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter